”Alla pengar från julgransinsamlingen går till lokala välgörande ändamål”, säger Kurt Johansson från Lions Club Laholm.

”Alla pengar från julgransinsamlingen går till lokala välgörande ändamål”, säger Kurt Johansson från Lions Club Laholm. Foto: Sarah Bernshed

Lions fortsätter med julgransinsamling

Låt granen göra nytta även efter jul

LAHOLM.

Julen står för dörren och snart är det dags att pynta granen i många hem. Men redan nu kan det vara bra att veta att Lions Club Laholm även nästa år gärna kommer och hämtar den då uttjänta julgranen.

Av
Sarah Bernshed

– Denna gång blir det tisdagen den 14 januari som vi kör runt och hämtar upp alla julgranar som då har gjort sitt, säger Kurt Johansson i Lions Club Laholm.

Den som vill få sin julgran hämtad av Lions bidrar med minimum 60 kronor till föreningens verksamhet.

– Det kostar 60 kronor att få sin julgran hämtad av oss, men givetvis får man gärna bidra med mer. Men jag måste säga att laholmarna brukar vara så fantastiskt generösa mot oss i detta sammanhang! Jag tror många vet att merparten av pengarna vi samlar in delas ut lokalt och därför väljer många att bidra med en extra slant. Alla pengar från julgransinsamlingen går till lokala välgörande ändamål, säger Kurt Johansson.

Brukar det finnas många julgranar för er att hämta upp?

– Ja, absolut! Vi har hållit på med detta sedan 2003 och då var det bara några få granar men sedan har det blivit fler och fler med åren. Jag tror att detta är ett uppskattat initiativ eftersom många inte vet var de ska göra av sin gran när julen är slut.

Vad händer med granarna när ni har hämtat dem?

– Vi lämnar dem till flisning så att det blir energi av dem. Laholms kommun hjälper oss med detta. Man kan känna sig trygg med en helt korrekt hantering när vi hämtar julgranen, inte minst ur ett miljöperspektiv.

Representanter från Lions kommer att hämta julgranar i hela kommunen den 14 januari mellan klockan 9 och 13. Strax efter nyår delar man i Laholms tätort, Mellbystrand, Skummeslövstrand, Vallberga, Skottorp och Lilla Tjärby ut en flyer med närmare information om tider och praktisk information om betalning och liknande.

– På dessa orter kommer flyern i brevlådan. På övriga orter blir det affischering. Men det går till så att antingen svischar man betalningen till oss eller så lägger man betalningen i en påse och fäster på granen. Man behöver dock höra av sig till oss via telefon, sms eller mejl så att vi vet var vi ska komma och hämta, säger Kurt Johansson.

VISSTE DU ATT…

Julgranar räknas som grovavfall och får inte lämnas vid Förpacknings- och Tidningsinsamlingens återvinningsstationer. Det rätta stället att lämna granen på är kommunens grovsopsanläggningar eller på platser som kommunen eller fastighetsägaren har angivit. Källa: FTI

Publicerad 03 December 2019 00:00