Peter Walldén har sålt julgranar i 20 år. Själv föredrar han en tät ”Kalle Anka-gran”.

Peter Walldén har sålt julgranar i 20 år. Själv föredrar han en tät ”Kalle Anka-gran”. Foto: privat

Julgransförsäljare Walldén vill ha ”Kalle Anka-gran”

Tips: så får du granen att stå sig längre

VALLBERGA.

Peter Walldén från Vallberga har sålt julgranar i 20 år. Själv föredrar han en tät gran. – Det ska vara åt Disney-hållet. Inte för vid men gärna tät. Trenden har gått mot mer och mer kungsgran. Men ifjol kom rödgranen tillbaka starkt igen, säger Walldén.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Vallbergabon har alltid varit intresserad av odling och växter. För 20, kanske 21 år sedan halkade han in på julgransspåret.

– Jag körde tidningar och hade inte så mycket att göra på eftermiddagarna. Jag hade en naturlig kontakt i Mats Andersson som sålde gran. Vi hjälptes åt. Han sålde i Ränneslöv och jag i Vallberga.

Från början sålde Walldén hemma på gården till boningshuset i Vallberga.

– Pågarna hjälpte till när de var små. Vi säljer fortfarande hemma men nu säljer vi på andra ställen också, förklarar Walldén.

För ett tiotal år sedan började han sälja julgran vid Shell i Laholm.

– När de la ner flyttade vi till Euromaster och där står vi fortfarande. Nu säljer vi även ihop med Johanna (Thuresson) på Blomsterdesign ute på Mellby Center.

Walldén säljer mellan 600 och 700 granar varje år.

– Det blir tyvärr spill på 10-15 procent. De granarna blir det flis av, säger Walldén.

Hur har trenderna sett ut?

– När jag började var det lite kungsgran. Sedan har det ökat varje år fram till ifjol när rödgranen kom tillbaka starkt igen.

– Rödgranen doftar mer. Många tycker att det ger julkänsla. Samtidigt är kungsgranen tacksam för de som är lite känsliga med allergi då den doftar mindre.

– En annan trend som kommit de senaste åren är att man har en mindre gran i kruka som man sedan kan plantera i trädgården. Jag vet en som återanvänt sin gran året efter.

Vad har du själv för gran hemma?

– Vi har haft kungsgran de senaste åren. En lite större då vi har högt i tak där den står. Frugan skulle aldrig acceptera att vi hade en i plast, skrattar Peter.

Walldén hämtar sina granar i Skånes Fagerhult, Hishult och Stidsvig mitt i Skåne.

– Man märker upp de granar man vill ha med sitt lilla band i augusti. Sedan börjar man hugga i början på november. Då är det mest affärsgranar som ska stå i och utanför butiker.

– En trend som vi märkt av är att fler och fler ställer in sin gran tidigare. Tidigare var det ovanligt innan lillejulafton. Nu är det vanligare en vecka innan. Det finns de som ställer in sin gran i början på december.

Varför tror du att det är så?

– Jag gissar att man vill ha in ljus i huset. November är en ganska mörk och dyster månad.

Walldén börjar sälja gran hemma på gården i Vallberga veckan innan första advent.

– Vi brukar ha lite gran utanför Maxi också men man får gå in på Blomsterdesign och betala. Vid Lucia har vi bemannat på alla tre ställena. I början är det mest utegranar som folk vill ha.

Hur ska en fin gran se ut enligt dig?

– Det ska vara lite Kalle Anka-gran. Inte för vid men gärna tät.

Hur ska den vara pyntad?

– Det får inte jag bestämma… Men det ska inte vara för mycket krimskrams men gärna lite glitter. Jag sätter upp belysningen. Pyntandet sköter min hustru.

Köper man gran hos Walldén ingår nätning och spetsning av granen nertill.

– Man ska helst inte ta bort all bark där nere. Då håller granen sig bättre. Lite vanlig blomgödning i vattnet är också bra. En sockerbit kan också funka. Det ger energi det med.

– Sedan är det bra att skaffa en så färsk gran som möjligt. Många frågar efter svenska granar och är granen odlad i Sverige är den ofta mer färsk. Ett nytt snitt nertill är tvunget då skorpan torkar, säger Walldén.

Att sälja julgran är ett kyligt jobb.

– Det kan vara väldigt kallt. Man får klä sig bra och dricka mycket kaffe. Vid Euromaster har vi en husvagn som vi kan gå in i. De senaste åren har varit regniga och blåsiga. Jag föredrar riktig vinter med hög luft. Då det lättare att klä sig, avslutar Peter Walldén.

Publicerad 30 November 2019 00:00