Konstgräsplanen i Veinge riskerar att inte kunna användas under kvällstid vintern 2020. På bilden syns Genevad/Veinge IF spela internmatch på den nya plastmattan.

Konstgräsplanen i Veinge riskerar att inte kunnna användas under kvällstid vintern 2020. På bilden syns Genevad/Veinge IF spela internmatch på den nya plastmattan. Foto: Johan W Jönsson

Svindyr konstgräsbelysning hotar vinterfotbollen

”Stor risk att konstgräset inte kommer gå att använda till kvällsträning”

VEINGE.

Det finns en överhängande risk att det inte blir någon fotbollsträning kvällstid på det nya konstgräset i Veinge försäsongen 2020. Kommunen har endast fått in ett anbud på ny belysning och det tackade man nej till. – Vi kunde bara inte tacka ja till det. Det var hutlöst mycket pengar. Vi kan inte lägga så mycket av skattekronorna på det, säger kultur- och utvecklingsnämndens ordförande Ove Bengtsson (C).

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Kommunens andra konstgräsplan står grön och grann och är färdig att börja användas av fotbollsklubbarna. Trots det finns det en stor risk att det inte blir så den här försäsongen heller. Åtminstone blir det svårt att träna kvällstid då nuvarande belysning är undermålig och en ny inte upphandlats än.

Det finns en stor risk att konstgräset inte kommer gå att använda till kvällsträning i januari. Det ställer naturligtvis till bekymmer, både för oss på kommunen och för fotbollsklubbarna, säger verksamhetschefen Andreas Meimermondt.

Det är självklart väldigt beklagligt. Det har pratats om en andra konstgräsplan i flera år. Den är efterlängtad av många och så ställer belysningen till det på det här sättet. Det är jättetråkigt att det blivit så här, säger Ove Bengtsson.

Kommunen har endast fått in ett anbud. Det var på 1 395 000 kronor. Kommunen har avsatt 700 000 kronor för den nya belysningen.

Vi var tvungna att avbryta den upphandlingen. Det är inte försvarbart att lägga så mycket skattepengar på det här. Inte när vi vet vad den nya belysningen på konstgräset på Glänninge kostade. Vi tycker att 700 000 är mycket, säger Bengtsson.

En andra upphandling har nu inletts. Svarstiden för entreprenörer går ut i vecka 50. Då är helgerna nära förestående och tiden springer iväg. Det säger sig självt att det blir svårt att få till en ny belysning till mitten av januari när klubbarna börjar träna.

Är intresset lika svalt och anbuden lika höga som vid den första upphandlingen är risken överhängande att det inte blir någon belysning vintern 2020.

Den befintliga belysningen vid konstgräset i Veinge kan närmast beskrivas som ”mysbelysning”.

Det är inte säkert att träna i den belysningen när det är mörkt ute. Det går fortfarande att träna dagtid, på vardagar och helger. Den befintliga belysningen kan kanske användas för att förlänga dagsljuset med en halvtimme, säger Meimermondt.

Hela försäsongen är hotad. När väl en upphandling skett ska arbetet utföras och enligt uppgift är det väntetid på de armaturer som behövs.

Ett alternativ blir att flytta lagen som tilldelats träningstider i Veinge till Glänninge. Det är möjligt då föreningarna i år med två planer fått tillgång till en timmes helplan. Det blir i så fall en grannlaga uppgift för fritidskonsulenten.

Skulle det bli så är det naturligtvis inte optimalt. Vi kommer göra det bästa av situationen. Många föreningar är förstående, andra är det inte…, säger Meimermondt.

Marita Svanberg är den som sköter schemaläggningen på konstgräsplanerna i kommunen.

Att vi har två planer underlättade mycket i mitt arbete. Jag tyckte själv att alla klubbar fick bra tider kommande försäsong. Det känns jättetråkigt om vi måste lägga om schemat och trycka in alla lag på Glänninge igen, säger hon.

Jag måste säga att klubbarna har haft ett imponerande tålamod. De allra flesta är förstående. Blir det omläggningar av schemat blir det en himla massa merjobb av arbetstid som jag egentligen inte har. Detta är ju inte min enda arbetsuppgift, säger Svanberg.

Det finns dock en strimma av hopp kvar.

Hoppet är det sista som överger en. Christer (Johansson) har tittat på att hyra in armaturer. Men dessa är bara hälften så höga som de som finns där idag. Vi kommer åka ut och testa så att det blir tillräcklig ljusspridning för att det ska gå att träna kvällstid i det ljuset, säger Svanberg.

När får klubbarna veta hur det blir?

Vi kommer att skriva ihop något så fort vi kan. Samtidigt vill vi utreda alla möjligheter innan vi går ut till klubbarna om att lägga om schemat igen. Skulle det uppstå en lösning så vill vi helst undvika att schemalägga om en tredje gång, avslutar Svanberg.

Matchtiderna behöver inte flyttas då dessa ligger dagtid under helgerna.

Publicerad 28 November 2019 10:41