Laholmspolisen misstänker att den person som ringde och utgav sig för att vara anställd på Laholms kommun, och som skulle kontrollera en äldre kvinnas brandsläckare, i själva verket är en bedragare.

Laholmspolisen misstänker att den person som ringde och utgav sig för att vara anställd på Laholms kommun, och som skulle kontrollera en äldre kvinnas brandsläckare, i själva verket är en bedragare. Foto: Rickard Gustafsson

Misstänkt bedragare ville kontrollera brandsläckare

Utgav sig för att arbeta för Laholms kommun

LAHOLM.

En man ringde hem till en kvinna i 80-årsåldern och presenterade sig som anställd på Laholms kommun som ville komma och undersöka kvinnans brandsläckare. Kvinnan avstyrde samtalet men Laholmspolisen misstänker att personen planerade ett bedrägeri och vill varna för att fler människor kan få samma typ av samtal.

Av
Rickard Gustafsson

Räddningstjänsten i Laholm har gjort en polisanmälan efter att en kvinna i 80-årsåldern blivit uppringd av en man som utgav sig för att arbeta för Laholms kommun.

Mannen berättade att han skulle komma hem till kvinnan för att undersöka dennes brandsläckare. Kvinnan anade dock ugglor i mossen, tackade nej, och ärendet ledde inte vidare.

Räddningstjänsten i Laholm uppger att de aldrig varit i kontakt med den aktuella kvinnan.

– Vi ringer inte och erbjuder kontroller. Vi utför inga servicekontroller överhuvudtaget gentemot privatpersoner, säger Sofia Frindberg på Räddningstjänsten i Laholm.

Laholmspolisen misstänker dock att det är en bedragare som är i farten med siktet inställt på att lura äldre personer.

I nuläget rubricerar polisen ärendet som föregivande av allmän ställning, vilket betyder att man utger för att vara en person som arbetar för en myndighet.

– Vi hade ett annat ärende nyligen i Trädgårdsstaden i Laholm där en person utgav sig för att kontrollera ventilationen. Hyresgästen trodde att det var hyresvärden som beställt kontrollen men sen kom det en räkning till hyresgästen på 2 000 kronor, säger polisinspektör Jan Jönsson och misstänker att kontroll av brandsläckare kan vara en variant på samma tema.

Enligt Laholmspolisen ringde den misstänkte bedragaren från ett 031-nummer. Liknande händelser rapporteras även från Varberg och Falkenberg.

Publicerad 26 November 2019 16:01