Tommy Paulison har varit drivande i Gamla Laholms årsbok om Laholms Tidning. Till höger syns Jimmy Olsson, som arbetade på tidningen 1961-1964.

Tommy Paulison har varit drivande i Gamla Laholms årsbok om Laholms Tidning. Till höger syns Jimmy Olsson, som arbetade på tidningen 1961-1964. Foto: Johan W Jönsson

Laholms Tidning temat i Gamla Laholms årsbok

”Vissa saker som omskrivs tror man bara inte är sanna, men det är dem”

LAHOLM.

Mycket nostalgi utlovas när Föreningen Gamla Laholm ger ut årsbok nummer 31. Hela numret ägnas åt Laholms Tidning. – Denna idén har vi haft i flera år. Att det stora arbetet sammanföll med LT:s konkurs och sedermera återuppståndelse är en slump. Men det är fantastiskt roligt att den här boken blev av, säger Tommy Paulison.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Själv är Tommy både med i föreningen gamla Laholms styrelse samt tidigare mångårig medarbetare på Laholms Tidning.

– Det fanns otroligt mycket material att välja bland. Långt ifrån allt har kommit med, men vi tycker att vi har fått till det ganska bra, säger Paulison.

30 gamla LT-medarbetare fick en förfrågan om att bidra med material. 20 återkom med minnen och texter. Bland 180 från början utvalda bilder kom till slut 120 stycken foton med i årsboken om LT.

Vid releasepartyt i Rådhuset fanns en respektingivande samlad erfarenhet från Laholms Tidning på plats. Roland Tagesson har 50 år bakom sig på tidningen. Inga-Lill Andersson, Bernt Thuresson och Tommy Paulison runt 40 år var.

– Det är klart att det känns väldigt kul med en sådan här bok. Det är mycket minnen som kommer tillbaka. Jag kommer ihåg allt som står omskrivet, säger Roland Tagesson.

Även Stellan Sturesson, Lars-Hugo Larsson, Björn Hellberg och ”konkurrenten” Roland Andreasson (HP) samt Jimmy Olsson deltog i Rådhuset och har bidragit till boken (med flera).

Jimmy OIsson jobbade på LT 1961-1964.

– Jag fick ett sommarvikariat när jag var 17 år och sedan rullade det på. Jag hade tre olika chefredaktörer under min tid. Då var det politik – om chefredaktören kunde något om tidningar var mindre viktigt, säger Olsson.

Ville man ha tips visste Olsson hur man skulle göra.

– Växeltanterna hade koll på det mesta. De satt och tjuvlyssnade på samtalen och visste vad folk pratade om och var de befann sig, skrattar Olsson.

Mycket samlad LT-erfarenhet: Stellan Sturesson, Bernt Thuresson, Tommy Paulison, Roland Tagesson och Björn Hellberg.

Mycket samlad LT-erfarenhet: Stellan Sturesson, Bernt Thuresson, Tommy Paulison, Roland Tagesson och Björn Hellberg. Foto: Johan W Jönsson

Ekonomin för var tidigt en svår fråga för Sveriges minsta dagstidning.

– Redan på -60-talet sa man att LT inte skulle överleva i många år till. Men på -70 och -80-talet drevs tidningen faktiskt med miljonvinst. Det är otroligt, säger Tommy Paulison.

LT har under åren varit en plantskola. Jimmy Olsson var efter de inledande åren på LT under flera år på Expressen.

– Precis som många andra har jag LT att tacka för mycket. Där fick man göra allt och det hade jag nytta av när jag sedan hade världen som arbetsplats, säger Olsson.

För Paulison blev det från -70-talet och framåt i princip uteslutande sport.

– När Björn (Hellberg) kom som chef gjordes en ordentlig satsning på sporten och på den lokala fotbollen. Jag fick arbeta med mitt största intresse. Det kändes aldrig betungande.

Inga-Lill Andersson jobbade på Laholms Tidning under hela sin yrkesverksamma karriär. Hon tycker om skriften om sin före detta arbetsplats.

Inga-Lill Andersson jobbade på Laholms Tidning under hela sin yrkesverksamma karriär. Hon tycker om skriften om sin före detta arbetsplats. Foto: Johan W Jönsson

Just -70-talet är den tid Paulison minns som den allra roligaste.

– Då kamperade jag, Stellan (Sturesson), Björn (Hellberg), Jan-Eje (Lyrefelt) och fotografen Mats Andersson ihop. Det var en väldigt rolig tid. Vi jobbade när som helst och kunde åka ut på en grej klockan nio en lördag kväll.

– Vi gjorde ett bra jobb men det var också många tokigheter - mycket humor och högt i tak. Vissa saker som omskrivs tror man bara inte är sanna. Men det är dem. Den stämning som rådde tycker jag genomsyrar årsboken, avslutar Tommy Paulison.

1500 böcker är tryckta. De säljs på Bokhandeln i Laholm och på Maxi i Mellbystrand.

Publicerad 26 November 2019 16:04