Smedjebackens kök är Hallands bästa seniorrestaurang. Personalen är både glad och stolt över utmärkelsen: John Jonsson, Gunnel Johansson, Elinor Oomen, Marina Versland, Johanna Larsson och Ditte Gade Olausson. På bilden saknas: Yvonne Johansson, Pia Karlsson och Andreas Albjär.

Smedjebackens kök är Hallands bästa seniorrestaurang. Personalen är både glad och stolt över utmärkelsen: John Jonsson, Gunnel Johansson, Elinor Oomen, Marina Versland, Johanna Larsson och Ditte Gade Olausson. På bilden saknas: Yvonne Johansson, Pia Karlsson och Andreas Albjär. Foto: Johan W Jönsson

Smedjebackens kök är bäst i Halland

”Glatt gäng med mycket samlad kunskap”

KNÄRED.

Smedjebackens kök i Knäred har prisats på nytt. Denna gång som Hallands bästa seniorrestaurang. Utmärkelsen delas ut av Hallands Matakademi. – Det känns jättebra och det är förstås väldigt roligt att få uppmuntran för det man gör, säger Gunnel Johansson, med 36 år bakom sig i köket på Smedjebacken.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Trots att skicket på köket är sisådär lyckas ändå personalen laga prisad mat gång på gång.

– Köket är inte alls utdömt men det finns enheter som är slitna. Förhoppningsvis kommer det hända saker under nästa år, säger Jon Johnsson, en av de som arbetar i köket.

Hur lyckas ni trots det så bra?

– Vi är ett glatt gäng med högt i tak. Alla drar åt samma håll och vi lagar riktig mat från grunden. Vi har mycket samlad kunskap och vi hjälps åt, säger Gunnel Johansson.

För fem år sedan vann Smedjebackens kök Skånska Gastronomiska Akademins pris.

– Det är ett fantastiskt gäng att jobba tillsammans med. Det är väldigt god sammanhållning och alla strävar åt samma håll, säger Margaretha Kjellson som är kostområdeschef.

– Alla tycker att det är roligt att laga mat – vi ger varandra tips och idéer och vi är inte rädda för influenser utifrån. Vi är prestigelösa allihop, säger Marina Versland.

Personalen är bevisat duktig och gör gärna det lilla extra.

– Det är duktiga kockar som inte lämnar något åt slumpen. Allting de gör ska bara vara bra, säger Margaretha Kjellsson.

– Vi lämnar inte ifrån oss något som vi inte själva skulle vilja ha på tallriken, fyller Versland i.

Kriterierna för att få utmärkelsen handlar inte bara om maten utan även om bemötande och service.

Dagligen lagas 650 portioner till äldreboende, skolor, förskolor samt för utkörning i Smedjebackens kök.

Vad är er specialitet?

– Vi har ingen specialitet – vi är bra på allt, skrattar Jon Johnsson.

– Får de äldre välja blir det husmanskost. Det går alltid hem, fortsätter han.

Kommunråden Erling Cronqvist (C) och Kjell Henriksson (S) fanns på plats tillsammans med verksamhetschef Lisa Larsson. Kökspersonalen uppvaktades med tårta.

– De gör verkligen ett imponerande jobb, säger Cronqvist.

– De är oerhört duktiga, fyller Henriksson i.

– Ja, vi är jäkligt stolta över det här!, säger Jon Johnsson.

Prissumman är på 10 000 kronor.

– Vi har inte bestämt vad vi ska göra för pengarna. Men det blir något som stärker gruppen och troligtvis något som involverar mat, avslutar Jon Johnsson.

Fakta: Motivering:

"I Smedjebackens kök lagas omvittnad god mat från grunden. Ett genomtänkt och kvalitetsmedvetet arbetssätt borgar för att man lyckas erbjuda alla sina gäster ett från grunden tillagat, varierat och mycket välsmakande antal rätter. Den positiva och engagerade personalen gör att varje enskild måltid blir till en upplevelse i matglädjens tecken."

Publicerad 25 November 2019 17:19