IF Centern vann Vintercupen 2019 efter en spännande final mot LFK som fick avgöras på straffar.

IF Centern vann Vintercupen 2019 efter en spännande final mot LFK som fick avgöras på straffar. Foto: Johan W Jönsson

Centern mästare efter finalrepris från 2010

Besegrade Laholms FK i en rafflande fajt

LAHOLM.

2019 års final i Vintercupen blev en repris på 2010 års dito. Laholms FK och IF Centern ställdes mot varandra och precis som då vann laget från Kärleken i Halmstad även denna gång. Nu efter en rafflande straffsparksläggning.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

2019 års upplaga av Skogaby BK:s Vintercupen är avgjord. Under den andra speldagen avhandlades grupp 4. Det blev en fajt mellan tre lag. Hemmalaget Skogaby BK 2 såg länge ut att ta hem gruppen. En oväntad förlust mot ett ungdomligt Genevad/Veinge i sista matchen gjorde dock att GIF/VIF istället tog förstaplatsen framför Ysby, som lyckats klara kryss mot både SBK och GIF/VIF.

Lilla Tjärbys blåa lag slutade fyra i gruppen på noll poäng. LTIK:s ungtuppar var dock mycket nära att slå gruppettan GIF/VIF i en match där GIF/VIF:s keeper Dino Ejup visade sig på styva linan och Charlie Boson avgjorde sent till 1-0. Gruppen var alltså öppen in i det sista. SBK:s Dren Berisha (som tillför GIF/VIF i fotboll och SBK i futsal) vann gruppens skytteliga med fyra baljor. Fler mål än så gjorde ingen annan i någon av grupperna.

I den första kvartsfinalen mötte Walldia 2 Laholms FK:s vita lag. BKW var favorit i matchen och vann med 2-0 efter mål av Perparim Beqaj och Lucas Alsbjer. I den andra kvarten möttes LFK svart och Ysby. LFK vann till slut med 3-1, men YBK bjöd på tufft motstånd – det satt hårt inne för LFK. LFK:s mål av Adam Vernersson (2) och André Josefsson. Oscar Färe gjorde YBK:s mål.

Walldia 1 och Centern 1 möttes i den tredje kvarten. Centern vann en jämn match med 3-1. BKW borde kanske tilldömts en straff vid underläge 1-0 men domarna friade. Kenan Ramadani gjorde Walldias mål. I den avslutande kvarten möttes GIF/VIF och Vapnö. 1-1 efter ordinarie tid och förlängning. Det innebar straffar. Drilon Gjinovci avgjorde straffsparksläggningen och gjorde även GIF/VIF:s spelmål i matchen. Dino Ejup knep en av Vapnös straffar.

Walldia 2 och Centern 1 möttes i den första semin. Centern blev bättre och bättre i cupen och tog en säker seger med 4-1. BKW:s försvarsspel hade en del i övrigt att önska men Centern spelade smart. Walldias reducering till 1-3 gjordes av Jonas Nilsson, 51 år ung. Jonte, som är en av cupens största profiler genom åren, körde sin patenterade tvåfotare innan han tunnlade målvakten.

I den andra semifinalen var GIF/VIF chanslösa mot LFK svart. Orken tröt för GIF/VIF:s unga gäng och det blev en uppvisning av LFK. 7-0 slutade matchen efter tre mål av Adam Vernersson, två av Simon Palmqvist, ett av Viggo Dahl och ett av André Josefsson. Final mellan Centern och LFK alltså. Men först bronsmatch mellan Walldia och GIF/VIF.

LFK:s Adam Vernersson vann skytteligan med sina sju mål.

LFK:s Adam Vernersson vann skytteligan med sina sju mål. Foto: Johan W Jönsson

Det kändes som att musten gått ur båda lagen. Matchen om tredjepris blev så avslagen som en bronsmatch kan vara. Walldia hade mer rutin och mer spets och vann med 2-0 efter mål av Perparim Beqaj och Arlind Halimi. Även om det så klart var deppigt för GIF/VIF att förlora de två avslutande matcherna får man ändå ses som cupens överraskning med tanke på det lag man ställde upp med. Dino Ejup och Charlie Boson stöttade upp ett i övrigt mycket ungdomligt lag.

Finalen blev en rafflande historia. Centern fortsatte att spela tajt men LFK tryckte på och skapade möjligheter. Kärlekslaget tog ledningen genom John Wilson. LFK behöll taktpinnen men hade svårt att få hål på Johan Karlsson i centernmålet. Centern var vassa i omställningarna under hela cupen. Det gjorde att även Edvin Mattsson i LFK-målet fick visa klass. En sen kvittering av Viggo Dahl tog matchen till en mållös förlängning.

Där gjorde faktiskt Centern mål men domarna var lite heta på pipan och hann blåsa för frispark till Centern samtidigt som bollen rullade över mållinjen. Därför var det någon form av rättvisa som skipades när finalen avgjordes i Centerns favör på den åttonde (!) straffen. Johan Karlsson avgjorde nagelbitaren genom att rädda LFK:s åttonde straff för att sedan själv sätta dit sin straffspark.

Robert Medjed var med i Centerns vinnarlag både 2010 och 2019.

– Vi kom hit med två jämna lag, trodde vi. Det andra laget lyckades dock inte gå vidare från gruppen. Vi spelar väldigt disciplinerat och håller hela tiden boxen. Ser man på förhandssnacket så var Walldia favorit och vi slår båda deras lag. De är bra men de kommer inte igenom vår box, säger Medjed.

– Det jag är mest glad över är att de unga spelarna i vårt lag vågar och verkligen tar för sig. Sedan kryddar vi det med lite rutin i Johan (målvakt Karlsson), John (Wilson) och jag själv. Johan gör en väldigt bra final. Det är grymt att ha en sådan målvakt här. Och precis som han sa efter; detta är en väldigt rolig cup att spela. Skogaby ska ha en eloge för sitt arrangemang, avslutar Robert Medjed.

Skyttekung blev LFK:s Adam Vernersson med sju mål. Tvåa Centerns John Wilson med fem.

Vintercupen 2:

Lördagen den 23 november:

Grupp 4

Vidare från Grupp 4:

1:a GIF/VIF

2:a Ysby BK

Bäste målskytt: Dren Berisha, Skogaby BK 4 mål

Resultat:

09.00 Skogaby 2 - L Tjärby blå 3-0

09.20 Genevad/Veinge - Ysby 0-0

09.40 L Tjärby blå - Genevad/Veinge 0-1

10.00 Ysby - Skogaby 2 1-1

10.20 L Tjärby blå - Ysby 1-4

10.40 Skogaby 2 - Genevad/Veinge 0-2

Kvartsfinaler:

11.00 Walldia 2 - LFK vit 2-1

11.20 LFK svart - Ysby 3-1

11.40 Walldia 1 - Centern 1 0-3

12.00 GIF/VIF - Vapnö 1-1, 4-2 efter straffar

Semifinaler:

12.30 Walldia 2 - Centern 1 1-4

13.00 LFK svart - GIF/VIF 7-0

Match om 3:e pris:

13.30 Walldia 2 - GIF/VIF 2-0

Final

14.00 Centern 1 - LFK svart 1-1, 6-5 efter straffar

Vinnare:

IF Centern 1

Målkung: Adam Vernersson, LFK 7 mål

Publicerad 25 November 2019 12:25