Det arbetas för fullt i Vävstugan i Östra Karup inför föreningens öppna hus.

Det arbetas för fullt i Vävstugan i Östra Karup inför föreningens öppna hus. Foto: privat

Öppet hus i Vävstugan

Jobbar för högtryck inför adventshelgen

ÖSTRA KARUP.

Lördagen den 30 november och söndagen den första december har Vävstugan i Östra Karup öppet hus. Vävstugan har ett flertal medlemmar från Laholm.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

– Vi jobbar just nu för högtryck för att fixa så att allt blir färdigt inför vårt öppna hus under adventshelgen, säger Eivor Karlsson från föreningen.

Vävstugan är en ideell förening med 31 år på nacken. De har ett 20-tal aktiva medlemmar och ett tiotal passiva.

– Vi träffas, trivs, väver och löser vävproblem varje onsdagskväll, säger Karlsson.

Vävstugan finns på Viktor Ewalds väg 49 i Östra Karup. Stugan håller öppet mellan 10 och 16 både under lördagen och söndagen.

Det blir utställning av vävnader och lotteri där förstapris är en handvävd pläd.

Historien kring löparen på bilden:

Historien kring löparen på bilden: "Ursprunget till randningen finns att hitta på ett av förklädena till Östra Karups bygdedräkt. Ränderna är uppförstorade i förhållande till förklädet. Denna löpare – kallad Elianalöparen – vävde vi upp på vävstugan för cirka 25 år sedan. Och nu har vi tagit upp den igen. Namnet Eliana blev så eftersom damen som en gång vävde tyget som senare skulle bilda ursprunget till förklädet, hette Eliana.Ytterligare en efterföljande vävnad har fått bära detta namn, nämligen en grytlapp som i sin tur hämtades från en liten detalj ur löparen.", kommenterar Eivor Karlsson.

Publicerad 25 November 2019 09:00