Karl-Erik Kjellberg vill inte använda en brunn som inte fungerar utan läcker in. Men Laholmsbuktens VA menar att det är kondens eftersom den inte nyttjas.

Karl-Erik Kjellberg vill inte använda en brunn som inte fungerar utan läcker in. Men Laholmsbuktens VA menar att det är kondens eftersom den inte nyttjas. Foto: Johan Wilmarstrand Jönsson

Djup strid om brunn som inte fungerar

Tidigare fartygsmaskinisten: "Kom inte och snacka med mig om kondens"

LAHOLM.

Karl-Erik Kjellberg menar den brunn som han tvingats anlägga på sin tomt är trasig och läcker in vatten. Men Laholmsbuktens VA säger att den fyllts med vatten av kondens för att den inte används. Struntprat menar Kjellberg som pumpat upp kanske tiotusentals liter genom åren.

Av
Felix Alnemark

För 20 år sedan fick Karl-Erik Kjellberg lägga om avloppet till en kostnad av 150 000 kronor. Allt var gjort efter gällande regelverk och godkänt.

Men det blev knappast någon lyckobrunn av investeringen. 2015 tingades de göra om avloppet efter dagens gällande regler.

Kjellberg har fått betala 335 000 kronor för ett avlopp han inte kan använda. Det är kostnaden för investeringen av en pumpbrunn plus anslutningsavgiften.

Det är som att leasa en bil utan motor

– Det är som att leasa en bil utan motor, konstaterar han.

Brunnen har aldrig använts eftersom den fylls med vatten.

– Avloppsbrunnen går inte att använda. Den är full med vatten. De säger att det beror på att den stått tom och att det blivit kondens. De ska de inte inbilla mig om. Jag har varit fartygsmaskinist, jag vet vad kondens är. Jag har pumpat tusentals liter ur brunnen, säger Karl-Erik Kjellberg.

Karl-Erik Kjellberg har tagit strid i domstol.

Karl-Erik Kjellberg har tagit strid i domstol. Foto: Johan Wilmarstrand Jönsson

Det var två pumpbilar som pumpade vatten för att marken var så vattensjuk

Han tror att brunnen gick sönder när den anlades.

– Grävmaskinisten fick inte ner den. Det var två pumpbilar som pumpade vatten för att marken var så vattensjuk så hålet fylldes med vatten. De tryckte ner tanken med grävskopan. Den är väl sprucken eller något.

Karl-Erik Kjellberg har vägrat att själv ansluta spillvattnet till brunnen. Han har tagit striden till Mark- och miljödomstolen och krävt pengar tillbaka.

Målet väntas avgöras innan årsskiftet. I ett yttrande från LBVA tros vattnet i brunnen komma från ytvatten eftersom den stått oanvänd under lång tid, sedan 2015. De tillbakavisar alla yrkanden i sin helhet och vill inte betala tillbaka några pengar.

Laholms tidning har sökt ansvariga på LBVA.

Publicerad 18 November 2019 00:00