Rolf Åkesson fyller 75 år. Huset på Tallvägen i Knäred byggde han själv för 50 år sedan.

Rolf Åkesson fyller 75 år. Huset på Tallvägen i Knäred byggde han själv för 50 år sedan. Foto: Johan W Jönsson

Föreningsmänniskan Åkesson jubilerar

”Man får så mycket tillbaka på det sociala planet”

KNÄRED.

Rolf Åkesson från Knäred fyller 75. Som snickare slutade han för tio år sedan. Men med sina ideella åtaganden kämpar han oförtrutet på. Ordförandeklubban håller han i både i Knäreds släktforskarring och hembygdsförening samt i bygdegårdsföreningen.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

– Jag har varit en föreningsmänniska i hela mitt liv. Är det roligt så är det. Man får så mycket tillbaka på det sociala planet, säger jubilaren.

Bonnapågen från By i Ålstorp är så starkt förknippad med Knäred att de allra flesta nog tror att han bott där i hela sitt liv. Men det var som 25-åring som Åkesson blev knärbo.

– Jag har bott i Knäred i 50 år och känner mig som infödd. Enligt mig kan man ha flera orter där man känner sig hemma – där man är född, där man jobbat, där man är gift och där man bor.

– Min fru Ingrid är från Hult och arbetade på KWA i Knäred. Därför valde vi att bosätta oss här. För mig som snickare spelade det ingen roll eftersom att jag var iväg på olika håll, förklarar Rolf.

Huset på Tallvägen byggde Åkessons på sin fritid 1968. 1969 stod det klart. Fem andra hus byggdes samtidigt och av de sex husen har fyra fortfarande samma ägare, 50 år senare.

Rolf arbetade på Albert Bengtsson bygg AB fram till 1992 då företaget gick i konkurs. I april 1993 startade Åkesson egen byggfirma.

– Byggdelen i Albert Bengtsson bygg var välmående men fastighetsaffärer gjorde att hela företaget gick i konkurs. Då blev jag egen istället.

– Det tyckte jag var på tiden. Det hade jag tyckt länge innan det blev verklighet, säger Ingrid, som skötte bokföringen för mannens firma med glädje.

Under de första åren som egen arbetade Rolf parallellt som fastighetsskötare på Sländan och Getingen för Karl-Ove Bengtsson.

Det ideella föreningsarbetet har funnits med hela tiden. Från 4H och CUF som ung till Friluftsfrämjandet i Knäred.

– Både jag och Ingrid var ledare i Friluftsfrämjandet. De ungdomar vi hade kan fortfarande komma och snacka, och de är ju inte så unga längre, skrattar Rolf.

– Det ideella arbetet gör att man får en social samvaro med ortens befolkning. Friluftsfrämjandet i Knäred är en av Hallands största sektioner. Jag tror att det beror på närheten till naturen.

Åkesson är inte längre med i Friluftsfrämjandets styrelse.

– Jag hinner helt enkelt inte. Men jag tycker fortfarande att det är en bra inkörsport till vuxenlivet.

Rolf Åkesson med en upplaga av ”Jord och bonde”. Knäreds forskarring och hembygdsförening har gjort fyra böcker om Knäreds socken. Ett enormt arbete.

Rolf Åkesson med en upplaga av ”Jord och bonde”. Knäreds forskarring och hembygdsförening har gjort fyra böcker om Knäreds socken. Ett enormt arbete. Foto: Johan W Jönsson

Knäreds forskarring startades 1980. Då hade man haft studiecirklar i två år redan. Tre av styrelsens medlemmar har varit med sedan starten. Utöver Rolf även Lisbeth Gunnarsson och Kurt-Ingvar Kroon.

– Hembygdsföreningen lades till år 2000 då vi fick Lottens hus i Västralt. Banken och försäkringsbolaget ville att vi skulle lägga till det och då gjorde vi det. Forskarring var inarbetat så det ville vi inte ta bort, förklarar Rolf.

Föreningen har även hand om Bollalltebyggets kulturminnesgård. Både Lottens hus och Bollalltebygget är byggnadsminnesförklarade.

Rolf blev intresserad av släktforskning tack vare sin hustru Ingrid, eller snarare sin svärmor. Hon skickade pengar till Lund där studenter hjälpte henne att börja släktforska.

– Börjar man väl släktforska blir man biten. Jag tror att de allra flesta vill veta sina rötter. Det finns svårlösta bitar men idag går det mesta att lösa tack vare datoriseringen.

– Jag har fått ångra att jag introducerade Rolf för släktforskning. När jag gjorde det trodde jag ju inte att det skulle bli en heltidssysselsättning, skrattar Ingrid.

Rolf har kommit ner till slutet av 1600-talet. På Ingrids sida har man hittat grenar ända ner till 900-talet (!).

– Hon har blått blod i någon gren både i Danmark, Norge och Island. Kommer man in på Island är det klart sedan. Vi tog båda DNA-test för några år sedan. Det öppnade upp helt nya dörrar för oss.

Just nu håller forskarringen och hembygdsföreningen i Knäred på med den avslutande boken om gårdarna i byarna runt Knäred. Totalt finns 48 byar.

– Det har varit enormt arbete. Hade vi vetat vad vi gav oss in på när vi började hade vi inte gjort det. Men nu är vi snart färdiga.

Den första boken heter ”De små stugornas folk”. Efter den följer tre böcker ”Jord och bonde”.

– Roland Andreasson har hjälpt oss med språket i böckerna. Han säger att Knäreds socken kan vara den mest dokumenterade i hela Sverige tack vare vårt arbete i föreningen.

1993 byggdes Knäreds bygdegård om. Då var Rolf Åkesson en form av byggledare med sin erfarenhet från snickaryrket. I mitten av –90-talet blev han ordförande i bygdegårdsföreningen.

– Vi ordnar mycket på egen hand och lägger ner ett stort arbete. Det verkar inte som att kommunen vill ha några samlingslokaler. Bidragen till bygdegårdsföreningarna sänks.

– Jag tycker inte att kommunen uppskattar det ideella arbete som föreningarna lägger ner så mycket som de borde. Det läggs ner otroligt många timmar.

Hur hinner du själv med?

– Idag förstår jag inte hur jag hann med att jobba. Men är man intresserad av något så är man och då orkar man mer.

– Sedan ska man komma ihåg att det inte bara är jag. Det är vi tillsammans i de föreningar som jag är med i eller har varit med i som gjort det ihop. Det är viktigt att poängtera.

Vad tror du om framtiden för det ideella arbetet?

– Man ska inte måla fan på väggen. Vi har tappat stora delar av en generation. Men jag tror på nästa. Det ideella arbetet på lokal basis är viktigt. Idag frågar folk ”vad får jag?”. Du får den sociala biten, avslutar Rolf Åkesson.

Lite om Rolf Åkesson

Från: By i Ränneslöv

Bor: I Knäred sedan 1969

Familj: hustrun Ingrid, dottern Anna-Lena med familj

Engagemang: ordförande i Knäreds forskarring & hembygdsförening samt i Knäreds bygdegårdsförening. ”Allmänt samhällsengagerad”.

Profession: snickare (aktiv pensionär sedan tio år)

Aktuell: fyller 75 år

Publicerad 16 November 2019 00:00