Mannen har skickat ett stort antal hot till kvinnan, bland annat via betalappen Swish.

Mannen har skickat ett stort antal hot till kvinnan, bland annat via betalappen Swish. Foto: Polisen

Man döms för upprepade dödshot mot tidigare flickvän med familj

Mannen skickade över 200 meddelanden efter förhållandet tog slut

LAHOLM.

En man från Laholm döms för omfattande chattmeddelanden med dödshot mot en kvinna som han tidigare haft en relation med. Han har bland annat hotat att skjuta henne och hennes familj.

Under parets förhållande var mannen mycket svartsjuk och kontrollerande enligt målsägande. Efter att förhållandet tog slut fortsatte mannen att höra av sig mot kvinnans vilja i uppemot 200 meddelanden. Han varnade henne bland annat för att träffa andra killar.

Mannen åtalades för att ha skickat ett mycket stort antal sms i juli förra året där han hotade kvinnan med brottsliga gärningar. Enligt åtalet var syftet att kvinnan skulle känna allvarlig rädsla för sin och andras personliga säkerhet.

Mannen har skickat meddelanden som: ”Ska förstöra hela dig din jävla idiot. Det är krig”, ”Hoppas inte din bil råkar ut för nåt och akta så du inte blir skjuten. Det är farligt att vara ute som en XX liten hora nu för tiden så var rädd om dig” och ”Du vet vad jag är kapabel till”.

Den andra åtalspunkten handlade om ofredande och olaga hot. Då har mannen skickat ett stort antal meddelanden via Swish med kränkande innehåll och hot om brottsliga gärningar. Även dessa meddelanden hade som syfte att kvinnan skulle känna allvarlig rädsla för sin och andras personliga säkerhet.

Den sista åtalspunkten handlade om ett telefonsamtal till kvinnan där mannen hotade att skjuta henne och hennes familj.

I rätten erkände den tilltalade ofredande i den första och andra åtalspunkter men förnekade att det utgjorde olaga hot utan att det handlade om vanlig jargong, parterna emellan.. Han förnekade också olaga hot i den sista åtalspunkten.

Mannen som tidigare är dömd för våldsbrott döms nu till skyddstillsyn. Han ska genomgå ett av frivårdens relationsvåldsprogram.

Den dömde ska också betala 20 826 kronor i skadestånd till kvinnan och 5 000 kronor var till hennes föräldrar.

Publicerad 07 November 2019 14:02