Laholms FK:s P02:or är glada över spel i en regional division 1-serie för spelare upp till 19 år 2020.

Laholms FK:s P02:or är glada över spel i en regional division 1-serie för spelare upp till 19 år 2020. Foto: Ola Nilsson/LFK

LFK får spela i regional division 1-serie 2020

”Jag kan inte minnas senast något laholmslag deltog i en U19-serie”

LAHOLM.

Laholms FK har kvalificerat sig för Svenska FF:s regionala U19 division 1-serie. Vinnaren i den serien får kvala till P19-Allsvenskan.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Det är jättekul för ungdomsfotbollen i kommunen att LFK gör den här satsningen, säger laget tränare Ola Nilsson.

Nilsson har ansvarat för truppen med spelare födda 2002 i år. Målsättningen var att kvala till division 1. LFK lyckades dock inte kvalificera sig för egen maskin. Men man tilldelades en vakant plats.

– Även tvåan i kvalserien hade kunnat få en plats om Falkenberg gått upp i pojkallsvenskan. Men de misslyckades tyvärr. Men andraplatsen i kvalserien blev ändå viktig, säger Nilsson.

Detta sedan Skånes FF lämnat en av sina platser vakanta. Svenska FF valde då att ge den till Halland. LFK erbjöds då platsen i egenskap av sin andraplats i kvalet.

Utöver spelet i kvalserien deltog LFK även i division 2 herrjunior Skåne. LFK vann den serien med tio segrar och ett kryss.

– Då använde jag ändå 34 spelare inklusive tre målvakter. Vi hade 19 olika målskyttar. Det vittnar om en oerhörd bredd, säger Nilsson.

– Tanken med den här säsongen har hela tiden varit att knyta ihop gruppen och att få alla att fortsätta ett år till så att vi nästa år kan göra en rejäl satsning.

I höst spelade LFK i division 1 herrjunior Skåne.

– Det var tuffare motstånd där. I division 2 är det mycket spelare födda -01/-02. I ettan är det mycket -00/-01. Vi har varit underåriga i båda serierna då vi i mest använt spelare födda 2002.

– Målsättningen var att klara en plats på den övre halvan för att kunna direktanmäla oss till division 1 nästa säsong, och det lyckades vi med.

I nuläget förfogar Nilsson över 28 spelare i truppen.

– Det kan försvinna några uppåt och det kan tillkomma någon utifrån. Vi rullar på med träningar ett par dagar i veckan då vi har någon provspelare.

– Vi får se vilka serier vi anmäler oss till. Vi kommer spela kvalserien även nästa säsong och i den regionala division 1-serien. Finns det plats kommer vi troligtvis även att spela i division 1 Skåne.

I den regionala ettan har lag som Varbergs BoIS, Landskrona BoIS och Falkenbergs FF spelat i år. Överlag är det mycket skånelag.

Hur väl kommer ni kunna hävda er i den konkurrensen?

– Vi kommer kunna ligga i mitten. Men målsättningen är en topplacering. Spelarna ska få verktyg för att kunna utvecklas och bli så bra som de kan. Sedan är det upp till dem själva att lägga tid och kraft.

Nilsson är glad över att LFK nu får möjligheten att spela i en regional U19-serie.

– Det är jättekul för ungdomsfotbollen i kommunen att LFK gör den här satsningen. Jag kan inte minnas senast något laholmslag deltog i en U19-serie.

Den grundläggande målsättningen är att fostra spelare in i seniorverksamheten.

– Betydligt fler kommer att få känna på seniorspel eller mer seniorspel nästa år. Desto fler som fortsätter att spela längre, desto större chans är det att de fortsätter att spela fotboll. I LFK eller någon annanstans, avslutar Ola Nilsson.

Några av spelarna har redan känt på spel i A-laget i år. Ännu fler har spelat i LFK:s B-lag. -02-gänget vann även Allianscupen i vintras. Förstärkta av några av seniortruppens yngre spelare.

Publicerad 06 November 2019 00:00