Kristian Einarsen är ledamot i kommunrevisionen och berättar att granskningen av möbelinköpet till Glänningeskolan ska vara färdig i december och troligtvis presenteras i februari nästa år. De senaste mark- och anläggningsskandalerna hinner kommunrevisionen inte med i år och får därmed vänta till 2020.

Kristian Einarsen är ledamot i kommunrevisionen och berättar att granskningen av möbelinköpet till Glänningeskolan ska vara färdig i december och troligtvis presenteras i februari nästa år. De senaste mark- och anläggningsskandalerna hinner kommunrevisionen inte med i år och får därmed vänta till 2020. Foto: Rickard Gustafsson

Ingen revision av upphandlingsskandalerna – i år

Granskningen av skolmöbelinköpet presenteras i februari 2020

LAHOLM.

Kommunrevisionen i Laholms kommun har bråda dagar med att utreda misstänkta fel och brister. De har just nu fullt upp med att granska hela upphandlingsprocessen samt det lagvidriga möbelinköpet till nya Glänningeskolan. Därför kommer de inte hinna med att utreda de senaste upphandlingsskandalerna förrän 2020.

Av
Rickard Gustafsson

Det har hänt mycket i Laholms kommun på senare tid. Upphandlingsskandaler har avslöjats på löpande band vilket gett Kommunrevisionen en hel del att fundera över.

De senaste affärerna och skriverierna kring Resecentrum och vägen till Ahla återvinningscentral har väckt revisorernas intresse men på grund av tidigare skandalaffärer talar allt för att granskningen drar ut på tiden.

– Jag tror inte vi kommer att hinna med de här mark- och anläggningsaffärerna i år. Att trycka in ytterligare en granskning tror jag inte att vi mäktar med, säger revisorn Kristian Einarsen (MED).

Det här gör mig konfunderad eftersom vi klivit fel så många gånger.

Einarsen uttrycker sig försiktigt i kommentarerna kring det som framkommit och vill inte spekulera i vad som hänt och inte hänt innan mer fakta framkommit och granskningen är klar.

Han menar dock att det är intressant att titta på hela upphandlingsprocessen, generellt sett. Hur man gör, vad man gör och hur man följer lagen.

– Är det utbildnings- eller kunskapsbrister som skapar problemen eller finns det en kultur som gör att man inte bryr sig om de regler och lagar som finns, säger Kristian Einarsen och fortsätter:

– Det här gör mig konfunderad eftersom vi klivit fel så många gånger. Jag är van vid att man försöker rätta till det som blivit fel och man måste arbeta med utbildningssidan och ta ett helhetsgrepp om det här.

Einarsen säger att LOU (lagen om offentlig upphandling) är komplicerad men att grundreglerna är väldigt enkla.

– Beloppsgränserna är väldigt tydliga, påpekar Kristian Einarsen.

Kommunrevisionen har sedan tidigare meddelat att de ska granska möbelinköpet till nya Glänningeskolan. Det har knappast undgått någon, vid det här laget, att Laholms kommun bröt mot lagen om offentlig upphandling när de köpte möbler av Input Interiör för nästan 1,2 miljoner kronor.

Utöver det har kommunen trotsat förvaltningsrättens beslut, vilket förbjöd kommunen att både ta emot möblerna och betala dem samma.

– Ernst & Young har påbörjat granskningen av möbelinköpet och den ska vara klar i december, säger Einarsen och berättar att när den är klar ska barn- och ungdomsnämnden ges chansen att svara på rapporten.

Det är ännu inte helt klart när den granskningsrapporten ska presenteras i kommunfullmäktige, men Einarsen tror att den når den högsta politiska instansen i februari 2020.

En rapport som sannolikt kommer att bli föremål för en hätsk politisk debatt och som lär fortsätta med förnyad styrka då granskningsrapporten av Resecentrum och vägen till Ahla återvinningscentral lämnas in.

Publicerad 06 November 2019 10:21