Jeanette Eriksson visar styrelsen och valberedningen i LLUH runt på Ekbanksgården.

Jeanette Eriksson visar styrelsen och valberedningen i LLUH runt på Ekbanksgården. Foto: Johan W Jönsson

Styrelse och valberedning följde upp projekt hos Laholms RF

Ridklubben vill bygga nytt och starta ridskola

NEDRE AHLA. LLUH har haft strategidagar. En del av tiden spenderades på Laholms RF:s anläggning Ekbanksgården. Ryttarföreningen har fått stöd av LLUH, som nu ville följa upp resultatet. – Det är spännande! Det är skillnad att följa upp projekten på plats mot att endast se i pappersform vad som hänt, säger ordförande Tore Holmefalk.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Lokalt Ledd Utveckling i Halland (LLUH) anordnade strategidagar för styrelsen och valberedningen. LLUH erbjuder medel och metoder för att skapa ett rikare, mer välkomnande och nytänkande Halland.

Detta vill man göra genom att stötta olika lokala initiativ inom privat och offentlig sektor samt ideell verksamhet. Ett av projekten som beviljats medel är Laholms RF:s satsning på ett sadelmakeri. Ryttarföreningen tar sats mot att bli ett hästsportcentrum.

Jeanette Eriksson och Ann-Christin Magnusson från klubben berättade om Laholms RF:s verksamhet och om de samarbeten man har med ”sina grannar”, bland annat byalaget i Ahla och Ahlamossens vilthägn, som dessutom själva fick berätta kort om sina egna verksamheter.

– Vi har planer på att bygga ett ridhus till så att vi kan starta ridskola. Vi har så stor verksamhet idag att vi inte får plats med mer, och vi tycker att det behövs en ridskola i kommunen, säger Jeanette Eriksson och fortsätter:

– Det är en förutsättning för att ridsporten ska leva på sikt. Alla kan inte ha egen häst. Med kommunens och LLUH:s hjälp tror vi att ett ridhus till är möjligt och då har vi förutsättningarna för att kunna starta ridskoleverksamhet.

Att starten för ridsportcentrumet inleddes med sadelmakeriet var självklart.

– Dels hade vi en kund som var villig att flytta in med sin verksamhet i lokalerna. Dels så är det något alla behöver. Att ha en sadelmakare på plats på anläggningen betyder mycket både för henne och för oss. Det var en naturlig start, förklarar Eriksson.

Redan nu har Laholms RF veterinären Lotta Wallin på plats på anläggningen med jämna mellanrum, och det hoppas man kunna utveckla vidare.

– Det är en bit vi vill utveckla ytterligare. Lotta är medlem här och är veterinär på våra tävlingar. När hon kommer hit sparar vissa av hennes kunder två timmars restid, säger Eriksson.

Eriksson och Magnusson fick också möjlighet att berätta att såväl landslaget i körning och voltige bokat in sig på anläggningen för träningsläger. Om den årligt återkommande hundutställningen samt om egna ordinarie tävlingar som föreningen anordnar i de olika grenarna.

– Sett till antalet dagar är vi en av Hallands största tävlingsklubbar. Varannan vecka har vi bemannad öppen bana. Det är vi nog unika om, säger Eriksson.

På frågan om hur Laholms RF drar in pengar till verksamheten är det övergripande svaret tävlingsverksamheten.

– Det är tävlingsverksamheten vi livnär oss på. Vi har utbildade och duktiga funktionärer som gör att vi till exempel slipper avlöna överdomare och domare till alla tävlingar.

– Caféet och grillen drar in mycket pengar i samband med tävlingarna. Att hyra ut anläggningen till landslaget och för hundutställningar ger också intäkter.

De medlemmar som är inackorderade med sina hästar på Ekbanksgården får betala en del av hyran genom att arbeta som funktionärer på Laholms RF:s tävlingar.

– Att lösa frågan med ideellt arbete blir den stora utmaningen på sikt för föreningarna, säger Eriksson.

LLUH:s ordförande Tore Holmefalk tycker att det är spännande att följa upp de projekt man valt att stötta. Här sadelmakeriet hos Laholms RF.

LLUH:s ordförande Tore Holmefalk tycker att det är spännande att följa upp de projekt man valt att stötta. Här sadelmakeriet hos Laholms RF. Foto: Johan W Jönsson

LLUH:s styrelse och valberedning blev guidade runt anläggningen och rundvisningen avslutades så klart i sadelmakeriet.

– Det har varit spännande! Och det är riktigt kul att Laholms RF inte känner sig färdiga. Det är viktigt att de projekt vi i LLUH stöttar leder till vidare utveckling, säger ordförande Tore Holmefalk.

– Får vi nya medel så fortsätter vi gärna att hjälpa till om vi kan. Vi ska stötta den lokala utvecklingen på landsbygden i Halland, fortsätter Holmefalk.

LLUH-gänget åkte sedan vidare för att träffa Kvibille Allförening som visade sitt projekt ”Kulturarvet i Kvibille”.

Publicerad 05 November 2019 00:00