Den första av fem demonstrationer är genomförd. Människor vallfärdade inte på något sätt till protesterna utanför Stadshuset men initiativtagaren Karl-Fredrik Klinker var nöjd med uppslutningen och tror på fler folk framöver.

Den första av fem demonstrationer är genomförd. Människor vallfärdade inte på något sätt till protesterna utanför Stadshuset men initiativtagaren Karl-Fredrik Klinker var nöjd med uppslutningen och tror på fler folk framöver. Foto: Rickard Gustafsson

”Politikerna måste vara öppna mot medborgarna”

Ett 25-tal demonstranter krävde oberoende granskning

LAHOLM. De senaste upphandlingsskandalerna och den politiska mörkläggningen av dem samma har gjort folk frustrerade. Den första av fem planerade fredagsmanifestationer utanför Stadshuset är avklarad och den skara människor som fanns på plats hade samma åsikt. ”Det får vara slut på tystnadskulturen – lägg alla korten på bordet!”

Av
Rickard Gustafsson

Redan en bra bit från Humlegången kändes doften av grillad korv i luften. Utanför entrén till Stadshuset syntes en skara människor, många iförda gula västar, som kommit för att protestera mot upphandlingsskandalerna och de senaste årens tystnadskultur i Laholms kommun.

Manifestationen gick väldigt lugnt till väga och man kan säga att plakaten syntes mer än vad de samlade hördes.

En av de närvarande var pensionären Elsbritt Nilsson, Laholm. Hon berättar att hon i många år jobbat i skolans värld och är väldigt samhällsintresserad. Hon tycker att det är dåligt skött av politikerna som känt till upphandlingsbrotten i elva månader – men inte sagt något.

– Inför valet stod de och pratade att det skulle vara skulle slut med tystnadskulturen. Jag tycker de beter sig nonchalant mot medborgarna och skattebetalarna.

Hon berättar att hon bott i stan i tio år och att det varit ett decennium där skandal efter skandal avlöst varandra.

– Jag har varit på kommunfullmäktigesammanträden och lyssnat på kommunrevisionen som fört fram kritik efter andra affärer. Men det har inte hänt någonting, säger Elsbritt Nilsson som inte tycker att kommunen ska utreda sig själva.

– Jag tycker att det ska vara en extern granskning, säger hon till LT.

Att man begår brott är allvarligt, men att man håller tyst om dem är ännu värre.

Hans Karlsson, Laholm, har också fått nog.

– Det som hänt är åt pipan. De har misskött sig och det klart att det finns en tystnadskultur när politikerna vetat så länge men inte sagt nåt. De skulle talat om det och erkänt för folket och inte mörklagt.

Vad är du mest irriterad över?

– Att man begår brott är allvarligt, men att man håller tyst om dem är ännu värre, säger Hans Karlsson.

Den skara människor som samlats utanför Stadshuset höll samtliga med om budskapet på det här plakatet.

Den skara människor som samlats utanför Stadshuset höll samtliga med om budskapet på det här plakatet. Foto: Rickard Gustafsson

En annan frustrerad medborgare var Rolf Magnevik, Laholm. Han tycker att det får vara slut med tystnadskulturen.

– Man måste vara öppna mot medborgarna och det får inte fortsätta så här. Hade ni journalister inte funnits så hade vi sannolikt inte fått reda på det här, säger han.

På plats fanns också politiker från andra partier än Medborgerlig Samling, initiativtagare till manifestationen. Birger Bäkmark (SD) framhöll återigen partiets krav på en extern oberoende granskning.

– Vi är inte beredda att välta huset för den här frågans skull, men om nu allt ska upp till ytan så är det bästa en oberoende granskning för att genomlysa vad som hänt. Om inte annat för trovärdighetens skull.

Fullmäktigeledamoten Karl-Fredrik Klinker (MED) var överraskad att det kommit så många.

– Det blev större uppslutning än jag trodde. Det känns som att det finns ett behov av att få protestera, säger han och berättar att manifestationen nästa vecka lär få ett annat utseende.

Publicerad 01 November 2019 17:12