Malte Pålsson och Kippi är redo för riksfinal i Agria Pony Trophy på Jönköping Horseshow.

Malte Pålsson och Kippi är redo för riksfinal i Agria Pony Trophy på Jönköping Horseshow. Foto: Johan W Jönsson

Malte går i farfars fotspår inom hästsporten

Hopptalangen startar i sin största tävling hittills

MELLBY.

Malte Pålsson från Mellby har hästsporten i blodet. Både mamma och pappa sysslar med hästar och farfar Paul vann JSM-guld i hoppning redan 1962. Nu har Malte tillsammans med B-ponnyn Kippi kvalat in som ett av 15 ekipage till riksfinalen i Agria Pony Trophy på Jönköping Horse Show.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

– Det är den största tävling jag varit med på hittills. Det känns väldigt bra att vara en av 15 som får vara med på Elmia, säger Malte som tävlar för Björbäcks RF.

Pappa Petter sysslar med trav och mamma Jessica har varit hästintresserad sedan hon var liten.

- Pappa tränar våra två travhästar och dessutom jobbar han en del inne på Halmstadtravet. Mamma hade storhäst när jag var liten. Jag började rida på den och träna för farfar när jag var fem år gammal, säger Malte som fyller 12 år i december.

Farfar Paul Pålsson sysslade med hästar under i princip hela sitt liv och har ett junior-SM-guld från 1962 på meritlistan.

– Jag tog ofta lektioner för farfar förr. Men han gick tyvärr bort i våras, berättar Malte.

Varför det blev hästar för Maltes del känns egentligen som en överflödig fråga.

– Hoppning är en rolig sport. Dessutom har jag alltid gillat djur. I och med att mamma och pappa alltid hållit på med hästar blev det ganska självklart för mig. Men jag är ingen dressyrmänniska, konstaterar Malte.

Hopptalangen har tävlat sedan han var åtta år gammal.

– Det är då de flesta börjar hoppa i de små klasserna. Men det finns de som börjar senare också, förklarar Malte.

För att kvala in till riksfinalen i Agria Pony Trophy kat B krävdes det att man blev topp-tre på en av de fem kvaltävlingar som anordnades i landet. Malte och Kippi kvalade in i Borås.

Ekipaget vann en Lätt B-klass under Änglahoppet. Den fina placeringen tog dem till riksfinalen i Agria Pony Trophy hoppning kat B som går under Jönköping Horse Show på Elmia.

– Det kommer bli det största jag varit med om hittills. Jag kommer satsa i finalen och gå för det. Jag hoppas att det går bra men oavsett så är jag nöjd över att vara bland de 15 bästa.

Malte Pålsson med några av de rosetter han vunnit hittills under sin karriär. I fotoalbumet finns ett tidningsurklipp på farfar Paul när han vann JSM-guld i hästhoppning.

Malte Pålsson med några av de rosetter han vunnit hittills under sin karriär. I fotoalbumet finns ett tidningsurklipp på farfar Paul när han vann JSM-guld i hästhoppning. Foto: Johan W Jönsson

Malte Pålsson satsar på sin ridsport och rider fem dagar i veckan.

– Vi har två ponnyer, så ibland rider jag två gånger om dagen. Men jag spelar fotboll också, så ibland blir det mindre när jag har träning och match.

– Det kanske är en konstig kombination men båda sporterna är bra för varandra. När man rider tränar man mycket styrka och balans och i fotbollen kondition.

De ponnyer som familjen Pålsson har i stallet heter Kippi och Woody.

– Jag tycker att fotbollen och hästarna är lika roligt. Men jag lägger mest tid på hästarna i och med att vi har två ponnyer, säger Malte.

Förebilden inom ridsporten heter Peder Fredricsson.

– Jag vill komma så långt som möjligt. Får jag drömma är det att vinna SM och att komma med i landslaget. Det är kanske stora drömmar, men…, avslutar Malte.

Riksfinalen på Jönköping Horse Show är ett bra steg på vägen för hopptalangen Malte Pålsson, 12 år i december.

Publicerad 31 October 2019 11:20