Bertil Johansson (LP) har fått nog. I en motion till kommunfullmäktige kräver han bland annat att det tillsätts en extern utredning som granskar alla de felaktiga upphandlingar som förekommit de senaste 4 åren.

Bertil Johansson (LP) har fått nog. I en motion till kommunfullmäktige kräver han bland annat att det tillsätts en extern utredning som granskar alla de felaktiga upphandlingar som förekommit de senaste 4 åren. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

Laholmspartiet: ”Vi måste återerövra Stadshuset”

Bertil Johansson till frän attack i interpellation

LAHOLM. Laholmspartisten Bertil Johansson kräver att fullmäktige fattar beslut om en extern utredning av de senaste upphandlingsskandalerna. – Det måste finnas en majoritet för ett sånt beslut. Den politiker som inte ställer upp på det begår politisk harakiri, säger Bertil Johansson.

Av
Rickard Gustafsson

Bertil Johansson är känd för att säga vad han tycker och tänker i alla möjliga ärenden. När det kommer till de senast avslöjade upphandlingsskandalerna har han en gång för alla fått nog.

– Jag känner mig så förbannat lurad av de två kommunråden, Erling Cronqvist (C) och Kjell Henriksson (S). Nu är den här skandalen förvisso ett arv från den förra mandatperioden men varför har de inte informerat kommunstyrelsen, säger Johansson till LT.

I en interpellation till kommunstyrelsens ordförande, Erling Cronqvist, skriver han att ”måttet är rågat” och att det ”måste bli ett stopp på alla skandaler och mörkandet av dessa”.

I en direkt fråga skriver han: ”Kan ni på heder och samvete inför kommunfullmäktige bedyra att det inte finns några fler ärenden som strider mot lagen, som är mörkade?”

Vi politiker har tappat greppet och fått en teknokrati där tjänstemännen gör precis vad de vill.

För Laholms Tidning utvecklar kommunfullmäktige- och kommunstyrelseledamoten:

– Vi politiker har tappat greppet och fått en teknokrati där tjänstemännen gör precis vad de vill. Vi måste återerövra Stadshuset och ta tillbaka makten, dundrar Bertil Johansson och menar att orsaken till alla skandaler beror på att det finns en utbredd tystnadskultur och vänskapskorruption i Stadshuset, där man håller varandra om ryggen och medvetet ljuger för att skydda varandra.

I en motion ställer nu Johansson krav på att kommunfullmäktige beslutar om en extern granskning – inte bara av de senaste affärerna – utan alla felaktiga upphandlingar som förekommit de senaste fyra åren.

– Den externa utredaren ska även vara med och utarbeta riktlinjer för ett nytt upphandlingsreglemente. Det här som hänt får inte hända igen, det är bara så. Upphandlingsenheten måste ges mandat att dra i handbromsen när de upptäcker felaktigheter och om det sker ska kommunstyrelsen informeras omgående, säger Bertil Johansson.

Det måste finnas majoritet för ett sånt beslut. Den politiker som inte ställer upp på det begår politisk harakiri.

Att fullmäktige tar beslut om extern granskning ser laholmspartisten som en självklarhet.

– Det måste finnas majoritet för ett sånt beslut. Den politiker som inte ställer upp på det begår politisk harakiri.

Däremot utesluter Bertil Johansson åtgärder som misstroendevotum eller nyval. Meningslöst och kostsamt, menar han.

– Jag vet att Medborgerlig Samling och Sverigedemokraterna talat om det. Men det ger inget resultat för det finns ändå ingen politisk majoritet i fullmäktige och ett nyval kostar bara massa pengar.

– Däremot måste det till förändringar i Stadshuset. Lagar och regler måste följas och där kommer jag aldrig att ge mig, säger Bertil Johansson.

I interpellationen skriver Johansson att det kan ha begåtts grova tjänstefel och till LT säger Johansson att han vill att åklagare synar både brott mot upphandlingslagen men även ärendet där HR-chefen försökt att mörka ärendet.

– Även det handlingsättet är ett grovt tjänstefel, säger Bertil Johansson och hävdar att det är ett brott mot offentlighetsprincipen som lyder under yttrandefrihetsgrundlagen.

Harakiri

Begreppet "harakiri", som Bertil Johansson (LP) använder sig av, är en traditionell japansk självmordsmetod varigenom en samuraj av hänsyn till sin heder tillfogar sig själv ett djupt knivhugg i magen följt av att en medhjälpare hugger av huvudet med ett svärd.

Källa: Wikipedia

Publicerad 23 October 2019 15:45