Konkurrensverket överväger att granska de senaste upphandlingsskandalerna i Laholms kommun. På bilden ses generaldirektören Rikard Jermsten.

Konkurrensverket överväger att granska de senaste upphandlingsskandalerna i Laholms kommun. På bilden ses generaldirektören Rikard Jermsten. Foto: Andreas Eklund

Konkurrensverket synar upphandlingsskandalerna

Hallandsposten JO-anmäler kommunens HR-chef

LAHOLM.

Det stormar kring Laholms kommun efter de två senaste upphandlingsskandalerna. Konkurrensverket slänger nyfikna blickar mot de avslöjade LOU-brotten och överväger att starta en utredning. Dessutom har Hallandsposten anmält kommunens HR-chef till Justitieombudsmannen (JO).

Av
Rickard Gustafsson

Konkurrensverket har följt den mediebevakning som skett i samband med avslöjandena kring Laholms kommuns felaktiga upphandlingar kring Resecentrum och tillfartsvägen till Ahla återvinningscentral.

– Nu kommer vi inleda en typ av undersökning som ska avgöra om vi ska prioritera ärendet och sen måste vi utreda det själva för att se om det är en överträdelse, säger Malin de Jounge, enhetschef på Konkurrensverket, till SVT Halland.

Malin de Jounge, enhetschef på Konkurrensverket, säger att Konkurrensverket har följt medierapporteringen kring de nya upphandlingsskandalerna i Laholms kommun.

Malin de Jounge, enhetschef på Konkurrensverket, säger att Konkurrensverket har följt medierapporteringen kring de nya upphandlingsskandalerna i Laholms kommun. Foto: Andreas Eklund

Laholms kommun har figurerat hos Konkurrensverket tidigare. 2016 avslöjade Laholms Tidning att dåvarande kommunchefen Nils Danred genomfört köp av oupphandlade it-tjänster från en konsult.

Konkurrensverket straffade då kommunen med 80 000 kronor i böter i så kallad upphandlingsskadeavgift.

Även JO kan komma att granska Laholms kommun. Hallandsposten har gjort en anmälan till myndigheten efter att kommunens HR-chef Malin Sörensen i förra veckan mörkat och nekat till att det fanns handlingar i ett personalärende, kring en projektledare, som en av tidningens reportrar efterfrågat.

Hallandspostens chefredaktör Viveka Hedbjörk skriver i en JO-anmälan mot HR-chefen. ”Jag menar att Malin Sörensen medvetet agerat vilseledande och undanhållit oss rätten att ta del av handlingar”.

I en artikel i sin egen tidning säger HP:s chefredaktör följande.

– Offentlighetsprincipen är något som finns i allmänhetens tjänst. Mörkar man för journalister kan man mörka för enskilda personer. Och som enskild har man ofta svårare att hävda sin rätt. Det är viktigt att vi gör det här, också som ett slags ställföreträdande medborgare.

Justitieombudsmannen har ännu inte yttrat sig i ärendet.

Publicerad 23 October 2019 00:00