Frida Ottosson lämnar IS Halmia i division 1 för spel i topplaget Eskilsminne i samma serie.

Frida Ottosson lämnar IS Halmia i division 1 för spel i topplaget Eskilsminne i samma serie. Foto: EIF

Ottosson byter upp sig i division 1

Kaptenen lämnar Halmia för Eskilsminne

HELSINGBORG.

Frida Ottosson har varit lagkapten för IS Halmias damlag i division 1 under säsongen. Nu lämnar laholmaren för topplaget Eskilsminne IF i samma serie.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

24-åriga Frida Ottosson är en synnerligen rutinerad spelare. Hon har flera säsonger på hög nivå i både Halmia och Stattena bakom sig. Hon började spela som liten knatte i Lilla Tjärby IK och hamnade via VGLT:s damlag i Halmia. Nu kommer lärarstudenten att representera en tredje klubb på division 1-nivå.

– Jag bor och studerar i Helsingborg. Pendlandet till Halmstad har tagit mycket tid. När man är uppe i det tänker man inte så mycket på det men när jag satte mig ner efter säsongen kände jag att det fick räcka.

– Det kände jag väl egentligen redan efter förra säsongen men jag skulle plugga hela säsongen och vi fick ny tränare i Halmia. Då kände jag att jag ville ge det ett år till, säger Ottosson, som är färdig lärare till våren.

Ottosson känner starkt för Halmia.

– Även om det inte är min moderklubb så är det den klubb jag representerat klart flest år som senior. Så det är klart att det är en förening jag känner starkt för. Men jag var tvungen att tänka lite på mig själv också.

Flytten till Eskil blir ett lyft rent sportsligt. Laget slutade tvåa i division 1 södra Götaland i år.

– Lite överraskande. Men de har haft ungefär samma spelare under flera säsonger. Kontinuitet är viktigt. Det var samma sak när vi gick upp i Elitettan med Halmia.

Anledningen till att det blev just Eskilsminne beror på tränaren Izet Kaljic som också är instruktör på Skånes FF ihop med Frida.

– Han ställde frågan och jag nappade. Det ska bli spännande och utvecklande med en ny miljö.

Hur har säsongen varit för dig personligen?

– Bra. Vi hade en nästan helt ny trupp i Halmia inför den här säsongen. Dessutom ny tränare. Det har varit kul att vara lagkapten. Jag har försökt att vara Peters (tränare Blomqvists) förlängda arm ute på plan och har hjälpt till att hålla ihop gruppen och få alla att dra åt samma håll.

– Vi hade det tufft som lag i våras. Men det måste få ta lite tid och höst lossnade det för oss, fortsätter Ottosson som lotsade ISH till en sjundeplats till slut.

Du har en lång karriär bakom dig men är samtidigt bara 24 år gammal. Var det givet att fortsätta på hög nivå?

– Jag har aldrig jobbat full tid och spelat i ettan. Så jag vet inte hur det kommer att bli. Nu kommer jag få två månader på mig att känna efter hur det är nästa år. Sedan får jag utvärdera.

– Funkar det vill jag spela så högt upp jag kan så länge som möjligt. Jag har fått erbjudande om att bli tränare också men jag känner att det får vänta lite.

Då är det inte aktuellt att leta sig hemåt Laholm/Halmstad när du tagit din lärarexamen?

– Inte just nu. Jag kommer söka jobb i och omkring Helsingborg i första hand när jag är färdigstuderad. I framtiden är det inte omöjligt att jag kommer tillbaka till Laholm eller Halmstad.

Kommande säsong får Frida möta Laholms FK i seriespel. Ottosson, som i huvudsak är en ytterback med god spelförståelse och fint tillslag på bollen, har aldrig representerat LFK.

Publicerad 22 October 2019 18:26