Karl-Fredrik Klinker (MED) och Ingmar Rundberg (SD) tycker att de senaste upphandlingsskandalerna som briserade i slutet på förra veckan är häpnadsväckande. De utesluter inte krav på nyval.

Karl-Fredrik Klinker (MED) och Ingmar Rundberg (SD) tycker att de senaste upphandlingsskandalerna som briserade i slutet på förra veckan är häpnadsväckande. De utesluter inte krav på nyval. Foto: Arkiv/Adobe Stock

MED och SD utesluter inte krav på nyval

Klinker: ”Det är bra killar i grunden, men här har de ballat ur”

LAHOLM.

Medborgerlig Samling och Sverigedemokraterna tycker att tystnadskulturen har nått en ny lägstanivå i samband med mörkläggningen av de nya upphandlingsskandalerna. De båda oppositionspartierna öppnar nu för att ställa krav på nyval och konstaterar kallt att förtroendet för kommunråden är rejält naggat och antyder, om än vagt, att de borde ställa sina platser till förfogande.

Av
Rickard Gustafsson

Reaktionerna efter fredagens avslöjanden, där två nya upphandlingsskandaler såg dagens ljus, får flera oppositionspolitiker i Laholms kommun att häpna, sucka och lägga pannan i djupa veck.

Det de reagerar främst på är inte lagbrotten i sig utan att kommunledningen känt till de olagliga affärerna i elva månader utan att informera övriga partier och kommunfullmäktige.

Jag blir bara så oerhört trött på Laholms politikerskara. I elva månader har man känt till det här, nej det får vara slut på den här tystnadskulturen nu. Hur mycket mer är det som Erling Cronqvist (C) och Kjell Henriksson inte berättar, frågar sig Sverigedemokraternas gruppledare Ingmar Rundberg och fortsätter:

Men även Elisabet Babic (M) ska ha sig en lusing. Det var hon som var kommunstyrelsens ordförande och högst ansvarig när det här hände.

Att man konstant bryter mot svensk lag är helt otroligt.

Karl-Fredrik Klinker i Medborgerlig Samling är mer frispråkig när han ombes att beskriva sin syn på de nya skandalerna.

Det är ju alldeles åt helvete. Vi har tjatat och tjatat om den här tystnadskulturen och nu händer det igen. Hur korkade får man vara, sånt här kommer alltid fram förr eller senare.

MED-politikern säger att det inte alls är säkert att kommunen lurats ekonomiskt och att det blivit dyrare om det gjorts en korrekt upphandling. Men det är inte det som är grejen, enligt Klinker.

Man har ju dessvärre blivit luttrad, men att man konstant bryter mot svensk lag är helt otroligt. Det synnerligen allvarliga är att Babic, Cronqvist och Henriksson mörkat det här. Ibland blir det fel, men kommunråden hade inte behövt klä skott för detta om man bara agerat. Men nu får de göra det, helt i onödan. Det finns ingen logisk förklaring, säger Karl-Fredrik Klinker.

Båda fullmäktigepartierna ställer krav om en oberoende granskning och utesluter inte heller krav om att utlysa nyval.

Vi får undersöka det här, men krav på nyval är inget vi utesluter, säger Karl-Fredrik Klinker.

Jag kan tänka mig att ha en diskussion om nyval. Det finns en anledning att diskutera det, säger Ingmar Rundberg.

De här människorna kanske borde ompröva sina beslut och göra något annat.

frågan om Cronqvist och Henriksson fortsatt har förtroende är de båda politikerna lite försiktigare. Ingen av dem säger rakt ut att förtroendekapitalet är förverkat.

Jag tycker i grunden att det är bra killar, men i det här fallet har de ballat ur. Förtroendet har naggats rejält i kanten och nu får det vara nog, säger Karl-Fredrik Klinker.

Kjell Henriksson har jag aldrig haft något förtroende för, men det är synd att Erling Cronqvist som är en erfaren och klok man tagit de här besluten. De här människorna kanske borde ompröva sina beslut och göra något annat, säger Ingmar Rundberg.

Publicerad 21 October 2019 15:27