Stefan Agnesson trivs bland sina ungdomar från ungdomsbrandkåren. Här flankeras han av Filip Lundin och Mikaela Stübner.

Stefan Agnesson trivs bland sina ungdomar från ungdomsbrandkåren. Här flankeras han av Filip Lundin och Mikaela Stübner. Foto: Johan W Jönsson

Eldsjälen som brinner för ungdomsbrandkåren

Agnesson åter prisad för sitt arbete

LAHOLM.

Stefan Agnesson fyllde 50 år i början på året. Nu har ledaren för ungdomsbrandkåren på nytt fått motta en utmärkelse. Kristdemokraterna i Laholms Vitsippepris. – Det är alltid kul att få uppskattning. Jag är lika glad för alla mina utmärkelser. Gemensamt för dem är att jag delar dem med mina ungdomar, säger Agnesson.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Ungdomsbrandkåren firar 60 år i år. För 35 år sedan gick en rödlätt 15-åring vid namn Stefan med i kåren, och blev fast.

– Kjell-Göran, vår gamle brandchef, ringde upp mig 1991 och sa att ”nu får du bli huvudledare i ungdomsbrandkåren”. Jag sa ja och har blivit kvar sedan dess.

– Jag har inga planer på att sluta heller. Det är för roligt för det. Jag trivs så bra med mina ungdomar, säger Agnesson.

Efter lumpen valde Stefan ambulansen.

– Jag har faktiskt inte jobbat en sekund som brandman. Jag tyckte att sjukvårdsdelen var den mest intressanta i ungdomsbrandkåren.

Agnesson är stationerad i Kronobergs län och jobbar heltid inom ambulansen.

– September och oktober håller jag i mycket utbildningar så då är jag mer fri från min ordinarie tjänst. Samma sak någon vecka på våren.

– Annars är det en heltidstjänst. Ledarskapet inom ungdomsbrandkåren gör jag ideellt på min fritid, berättar Stefan som inte vågar räkna hur många timmar han lägger per vecka.

Han har tidigare blivit ”Årets laholmare”, blivit utsedd till ”Vardagshjälte” och fått guldmedalj från förbundet. Nu kan Vitsippepriset läggas till hedersbetygelserna.

– Vi har tilldelats 1 000 kronor till verksamheten. Det kanske blir mat till avslutningen. Det blir till ett antal familjepizzor i så fall.

– Utmärkelser som denna är bra då det gör allting mycket enklare. När det gäller rekrytering och att fixa sponsorer till olika saker vi gör.

– Alla utmärkelser jag fått delar jag med mina ungdomar. Utan dem hade jag inte fått dem, säger Agnesson.

Stefan Agnesson är många gånger om prisad för sitt arbete som ledare i ungdomsbrandkåren. Nu har han också fått Vitsippepriset.

Stefan Agnesson är många gånger om prisad för sitt arbete som ledare i ungdomsbrandkåren. Nu har han också fått Vitsippepriset. Foto: Johan W Jönsson

Det finns 36 platser inom ungdomsbrandkåren i Laholm. De är i stort sett alltid tillsatta. Man ska vara mellan tolv och 18 år för att få vara med.

– Alla kan vara med och nästan alla som ansöker får vara med någon gång under de här åren. Du behöver inte vara bra på engelska, svenska eller matte här. Vi ser hela människan. Det behövs olika egenskaper för att en grupp ska bli stark.

– De som vill vara med får komma till brandstationen och göra ett test. Klättra i stege och känna på brandslangen. Det är för att se så att de inte är rädda. Sköter man sig kommer man ofta in men det finns inte obegränsat med platser, så på något vis får vi sålla.

– Just nu är vi lite fler tjejer än killar i ungdomsbrandkåren. Det är ett bevis på att vi gör ett bra arbete. Det är ett mansdominerat yrke. Från början hette det till och med pojkbrandkåren.

Filip Lundin och Mikaela Stübner är båda två med i ungdomsbrandkåren.

– Stefan är bra, engagerad, hjälpsam och rolig som ledare. Han har byggt upp ungdomsbrandkåren i Laholm till vad den är idag. Det är en speciell fritidssysselsättning som man verkligen känner att man har nytta av. Man får lära sig många bra grejer, säger Stübner.

Lundin har varit med i fyra år i ungdomsbrandkåren.

– Jag hade hört talas om det redan innan. Sedan kom Stefan till skolan och gjorde hjärt- lungräddning med oss och pratade om ungdomsbrandkåren. Jag tyckte det verkade roligt och gick med. Det har jag aldrig ångrat. Det är både kul och lärorikt, säger han.

Att ungdomsbrandkåren är en nyttig fritidssysselsättning råder det knappast några tvivel kring.

– Man får lära sig brandkunskap, sjukvård, laganda och samarbete. Man får med sig mycket man har nytta av i livet, säger Stefan Agnesson.

Lite om Stefan Agnesson

Ålder: 50 år

Från: Ysby (men jag bodde de första åren i Våxtorp)

Bor: Ränneslöv

Fritidsintresse: ”jag är ordförande i förbundet i ungdomsbrandåren och hinner inte med mycket mer. Förr fotograferade jag en hel del.”

Familj: ”ungdomarna är min familj”

Aktuell: på nytt hyllad för sitt engagemang som ledare i ungdomsbrandkåren

Publicerad 20 October 2019 00:00