Johan

Johan "Plogen" Wilmarstrand Jönsson. Foto: Felix Alnemark

Plogen: ”kanariefåglarna” nästa - LTIK och damfyran är i mål

De sista matcherna under säsongen summeras

KRÖNIKA.

Laholms FK vann även den andra kvalmatchen mot Nike. 2-1 och 4-1 totalt kändes betryggande men det kunde blivit nerv om det inte varit för Rasmus Lundgrens makalösa enhandsräddning i första halvlek. Hade Nike gjort 1-0 där vet man aldrig hur det slutat.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

LFK är svåra att få hål på och framåt gör man nästan alltid något mål på en fast situation eller genom skyttekungen Gjenis Zeqiri. Mot Nike skallade André Josefsson in ett långt inkast från Marcus Nilsson. Sedan gjorde Zeqiri 2-0 med ett drömmål. Kvalmötet kändes avgjort efter Josefssons mål. Resten av matchen blev mer eller mindre en transportsträcka och Nikes reducering på slutet var av akademisk betydelse.

Nu väntar IFK Malmö – klassiska ”Kanariefåglarna” i den avgörande kvalronden. Det gula malmölaget har 13 allsvenska säsonger och spelade 2003 i Superettan. 1960 var man Malmös lag nummer ett före MFF. Samma år gick man dessutom till kvartsfinal i Champions league (dåvarande Europacupen). Laholmaren Bertil Persson har spelat för IFK Malmö, till vilka han värvades från IS Halmia.

Laget har pendlat mycket i divisionerna genom åren. Och i år slutade man alltså tia i division 2 södra (Halmias serie). För Malmö är kvalet en bonus. Detta då man låg på nedflyttningsplats inför den avslutande omgången. Malmö slog dock Ullared samtidigt som Hittarp föll mot Ängelholm. Det gjorde att Malmö och Hittarp bytte plats i tabellen.

Lilla Tjärby IK gick i mål med säsongen föregående helg. I epilogen besegrades Rinia med klara 3-0. Det resultatet innebär att LTIK slutar sexa på övre halvan i femman – ett godkänt resultat för en nykomling. Men säsongen har varit svajig. Högt har blandats med lågt.

LTIK har tappat poäng mot samtliga lag under strecket. Jumbon HÅFF vann blott två matcher i år – båda mot LTIK. Rödblått har också visat prov på hög högstanivå då man besegrat såväl tvåan Böljan som trean Centern. Mot Centern blev det till och med fyra poäng. Alet vann serien mycket välförtjänt.

finns mycket potential

LTIK hade en smalare trupp i våras när fem spelare var ute och reste. Under hösten missade målvakten Andrée Pettersson inledningen och lagkaptenen Oskar Hemhagen avslutningen. Det är två spelare som verkligen behövs på plan i femman för LTIK.

I de två avslutande matcherna visade LTIK dock klass och att det finns mycket att bygga vidare på inför nästa säsong. Nu tackar Ulf Wernersson för sig som huvudtränare i LTIK. Efter två fina säsonger lämnar han över piskan till Thimmy Johansson. Halmstadkillen som spelat med LTIK den senaste tiden. Så sent som ifjol var han assisterande tränare i BK Astrio. Tidigare har han tränat FC Astrio.

– Det finns mycket potential i det här gänget. Jag är övertygad om att det kommer bli bra när Thimmy kommer och sätter lite extra krydda. Det är en väldigt bra lösning för LTIK och jag kan lämna över med gott samvete, säger Ulf Wernersson.

Damernas fyra har också nått ändstationen för den här säsongen. Det blev idel förluster för laholmslagen i avslutningen. Kornhult/Hishult stod emot tabelltvåan HGH på ett bra sätt. Cajsa Törnros kvitterade till 1-1 i första. I andra gick HGH ifrån till 3-1. K/HFF slutar sexa i tabellen.

VGLT förlorade mot femman Torup/Rydö med 3-2. Gabriella Bergman gjorde båda lilas mål. VGLT slutade nia. Våxtorp/HaSko föll med 4-0 mot tabellfyran Snöstorp Nyhem. VHS blev elva i tabellen. Erica Johansson blev fyra i skytteligan med sina 19 fullträffar. WRY uteslöts under hösten på grund av två WO. De satsar dock vidare mot nästa säsong.

Kärlek! Till fotbollen. Men det är skönt att säsongen är i mål. Tid för vila, återhämtning och reflektion. Till våren är man lika sugen igen.

Wow! LFK är i avgörande kvalmöten om en division 2-plats med IFK Malmö. Det är häftigt! I den avgörande matchen mot Nike kom 420 personer till Glänninge Park. Jag tror på över 500 mot Malmö.

Publicerad 15 October 2019 17:22