Stellan Sturesson.

Stellan Sturesson. Foto: Rickard Gustafsson

Stellan Sturesson: "Det har blivit rutin med storvinst i byn"

KRÖNIKA.

Skulle du fråga en våxbo huruvida det händer något speciellt i byn, skulle svaret kunna bli: “Nja, jo, Postkodlotteriet tittar visst inom igen och delar ut ett antal miljoner. Ja, det handlar om litet drygt 100 den här gången…”

Av
Stellan Sturesson

På söndag, den 13, är det alltså dags för ett sanslöst guldregn över Våxtorp. 107 miljoner kronor! Detta samtidigt som vi nabor möjligen litet avundsjukt tittar på. Fast visst gläder vi oss med dem: andra gången på fem veckor och tredje gången på ett år som lotteriet delar ut pengar i byn! Det har liksom blivit rutin...

Så sprack den drömmen. I veckan traskade jag längs Storgatan i Halmstad. På bara några hundra meter gapade sex lokaler tomma. Symboler för brustna förhoppningar och förväntningar.

Och så tänkte jag på Laholm. Det skulle blivit 60 nya centralt placerade och välbehövliga lägenheter i kvarteret Hästen, mellan Stortorget och Trädgårdsgatan. Men regeringen stoppade slutligen planerna med motiveringen att byggnaderna blev för höga. Efter två års funderingar. Jag förstår att Erling Cronqvist, kommunrådet, har litet svårt att se konsekvensen, när behovet av bostäder är skriande. Frågan är nu när det äntligen blir ett behövligt mänskligt tillskott i centrum.

Luktfritt: Jag kom osökt att tänka på historien om dansken som sålde luktfria toaletter. En av kunderna kom tillbaka till affären dagen efter köpet och klagade: “Den lukter!”

“Så?” Sa handlanden og sporte: “Har I brugt den?”Jä, selvfölli!” Sa kunden. “Nå”, sa handlanden, “då är de det som lukter..!”

Samtidigt som jag ber om ursäkt för min dåliga danska ville jag bara påminna om invigningen av reningsverket, så mycket större. Och det bästa av allt är att det tydligen sker med ett så gott som luktfritt reningsverk. Så vi får en del för de 165 miljoner som vi delar med grannkommunen.

Värk… Förresten, förra gången driften utvidgades på reningsverket, i början på 1980-talet, blev projektet dyrare än beräknat. Därav reportern Jan-Eje Lyrefelts träffsäkra rubrik i LT: Reningsverk blev huvudvärk!

Bra! Antiken får vara kvar i skolböckerna! Men jag hoppas att det ändå blir litet utrymme kvar till kommunismens historia och de förfärligheter som begåtts i rörelsens namn.

Grattis! Så ska vi så klart gratulera Föreningen Norden som fyller och firar 100 år. I stället för att kriga med grannarna, som vi gjorde tills för drygt 200 år sen, så är vi nu bästa vänner. Bra det.

Wow! Iran tänker låta kvinnor få gå på manliga fotbollsmatcher! Det är inte klokt hur lössläppt detta land håller på att bli...

Publicerad 12 October 2019 00:00