Diana Lavesson med Olga Tokarzcuks böcker ”Löparna” och ”Spel på många trummor”.

Diana Lavesson med Olga Tokarzcuks böcker ”Löparna” och ”Spel på många trummor”. Foto: Johan W Jönsson

Delade spännande stund på Bokhandeln

Nobelpristagarna i litteratur presenterade

LAHOLM.

Olga Tokarczuk och Peter Handke presenterades som nobelpristagare i litteratur på Börshuset i Stockholm. På Bokhandeln i Laholm följde 35 nyfikna direktsändningen. Bokhandlare Diana Lavesson blev glad över att Tokarczuk var ett av namnen.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

– Det är jätteroligt att Olga får Nobelpriset. Jag kan inte jättemycket men jag känner till henne. Det hon skriver är väldigt intressant, säger jag lite diplomatiskt, säger Lavesson och fortsätter:

– Hon skriver inte så brett. Det är smalt och litterärt. Det har pratats om henne tidigare men det har spekulerats i att hon är för politisk för att få nobelpriset. Därför känns det extra kul att hon faktiskt får det.

Bokhandeln hade två titlar hemma med Tokarczuk – ”Löparna” och ”Spel på många trummor”. Av Peter Handke fanns det dock inget hemma. Men flera böcker av de båda författarna är redan beställda.

– Jag får vara ärlig och säga att jag inte vet något om Peter Handke. Jag har inte läst något av honom och känner bara till namnet. Men det är kul och lite ovanligt att båda författarna ges ut av mindre förlag, säger Lavesson.

Det är fler och fler som kommer till Bokhandeln varje år när Nobelprisvinnaren i litteratur presenteras.

Det är fler och fler som kommer till Bokhandeln varje år när Nobelprisvinnaren i litteratur presenteras. Foto: Johan W Jönsson

Polskan Tokarzcuk får Nobelpriset i litteratur 2018 och österrikaren Peter Handke 2019 års pris.

– Det blir ju lite speciellt nu när det inte var något förra året. Personligen tycker jag att man borde varit konsekvent och skippat 2018 års Nobelpris i litteratur. ”Nu har det här hänt och då hoppar vi över i år”. Men det är min åsikt.

Lavesson hoppas att de intresserade dyker in på Bokhandeln och köper böcker av författarna.

– Det är kul om de som prisas skriver litteratur som är attraktiv för läsarna som är kunder här. Tokarczuk är väldigt läsvärd men som sagt ytterst litterär.

Brukar ni sälja extra av de aktuella nobelpristagarna i litteratur?

– Ja, men det är olika hur mycket. Ishiguru (Kazuru) som vann 2017 sålde vi en hel del av, säger Lavesson.

En stund efter tillkännagivandet av pristagarna hade majoriteten av de som samlats lämnat Bokhandeln.

– Vi har gjort det här sedan vi tog över Bokhandeln. Nu var det lite speciellt idag när det var två namn som skulle presenteras. Men det är fler och fler som kommer. Folk verkar tycka att det är trevligt att dela den här stunden, säger Stefan Ljungqvist på Bokhandeln.

Publicerad 10 October 2019 16:03