Christer Johnsson, ordförande i Laholms konsertförening, är ledsen över att föreningen tvingas ställa in konserten på söndag i Teatersalongen i Laholm. Orsaken är att ljudet från Postkodlotteriets och TV4:s tv-inspelning som äger rum samtidigt kommer att tränga in i Teatersalongen.

Christer Johnsson, ordförande i Laholms konsertförening, är ledsen över att föreningen tvingas ställa in konserten på söndag i Teatersalongen i Laholm. Orsaken är att ljudet från Postkodlotteriets och TV4:s tv-inspelning som äger rum samtidigt kommer att tränga in i Teatersalongen. Foto: Rickard Gustafsson

”Grannyran” tvingar konsertföreningen att ställa in

Högtalarljudet från Stortorget tränger in i Teatersalongen

LAHOLM. Laholms konsertförening bokade redan i januari upp Teatersalongen söndagen den 13 oktober för konsert med artister, bland annat från London. Men efter att det blev klart att Postkodlotteriet och TV4 drar in på Stortorget för tv-inspelning samma dag tvingas föreningen att ställa in. Orsaken? Ljudet från högtalarna när Arvvingarna uppträder kommer att tränga in Teatersalongen.

Av
Rickard Gustafsson

Det är en smått bedrövad ordförande i Laholms konsertförening som LT träffar under torsdagseftermiddagen. Christer Johnsson, kollegorna i konsertföreningen och den väntande publiken har sedan strax efter årsskiftet sett fram emot konserten ”Heroines of Love and Loss” på Teatersalongen med artisterna Ruby Hughes, Mime Yamahiro-Brinkmann och Jonas Nordberg.

Föreställningen skulle ägt rum på söndag klockan 17 men har nu ställts in på grund av att Postkodslotteriets ”Grannyran” sveper in i stan vid samma tidpunkt.

– Scenen på torget kommer vara riktad mot banken och hotellet och när ljudet från högtalarna och Arvvingarna spelar tränger det in i Teatersalongen, säger Christer Johnsson och berättar att det räcker att en lastbil passerar utanför så hörs det in på Teatersalongen.

Vi vill inte utsätta vare sig artister eller publik för det här. Det skulle vara pinsamt att gå upp på scenen och behöva avbryta konserten.

Att ställa in konserten var både ett svårt och ett lätt beslut på samma gång.

– Vi vill inte utsätta vare sig artister eller publik för det här. Det skulle vara pinsamt att gå upp på scenen och behöva avbryta konserten, säger Christer Johnsson.

En lapp utanför Teatersalongen har satts upp som talar om att söndagens konsert ”Heroines of Love and Loss” på Teatersalongen med artisterna Ruby Hughes, Mime Yamahiro-Brinkmann och Jonas Nordberg är inställd.

En lapp utanför Teatersalongen har satts upp som talar om att söndagens konsert ”Heroines of Love and Loss” på Teatersalongen med artisterna Ruby Hughes, Mime Yamahiro-Brinkmann och Jonas Nordberg är inställd. Foto: Rickard Gustafsson

Beskedet att kommunen gett tillåtelse till att stänga av Stortorget hela helgen möter ändå viss förståelse från konsertföreningen.

– Det är inte lätt för kommunen när det kommer en stor aktör som TV4 och vill in på torget och det förväntas flera tusen besökare, men de som jobbar med kulturfrågorna på kommunen kände inte till det här beslutet, säger Christer Johnsson och fortsätter:

– Jag tycker det är kul för Våxtorp och Laholm att det här händer men det är väldigt olyckligt att det kolliderar med vårt arrangemang.

Vi har ett juridiskt bindande avtal och jag räknar med att vi förlorar 25 000 kronor. Men framförallt är det badwill för vår förening.

Att flytta konserten eller att tidigarelägga den var inte ett alternativ. Konsertföreningen har sedan länge meddelat datumet i foldrar, posters och även annonserat i både lokala medier och på facebook.

– Hälften av alla de som kommer på våra konserter köper biljett på plats och de vill vi nå ut till nu. Vi kommer självfallet att betala tillbaka pengarna till de som redan köpt biljetter, säger Christer Johnsson.

Artisterna har fått besked om att konserten är inställd, men trots det kommer de att få sitt gage utbetalt.

– Vi har ett juridiskt bindande avtal och jag räknar med att vi förlorar 25 000 kronor. Men framförallt är det badwill för vår förening, berättar Christer Johnsson.

Från Laholms kommun kan man bara beklaga evenemangskrocken. Driftchefen Kristofer Johansson som varit inblandad i hanteringen av Postkodlotteriets tillståndsansökan tycker att det är tråkigt att konsertföreningen drabbats.

– Det är ju olyckligt, men vi hade inte en tanke på att det var en konsert samtidigt när vi gav tillstånd till det här evenemanget.

Men kommunen var ju faktiskt medsponsor till Laholms konsertförenings evenemang?

– Det kände jag inte till. Men det hade inte påverkat beslutet om "Grannyran" i vilket fall. Det här arrangemanget betyder väldigt mycket för kommunen och kommuninvånarna och själva ansökan har gått rätt och riktigt till, säger Kristofer Johansson.

Publicerad 10 October 2019 16:11