Ulrika Comstad, Camilla Nickander och Lars Spetz med festmaten som de boende på Solhemmet serverades.

Ulrika Comstad, Camilla Nickander och Lars Spetz med festmaten som de boende på Solhemmet serverades. Foto: Johan W Jönsson

Dansk-svenskt utbyte mynnade ut i festmåltid

Flaeskesteg på menyn när Spetz gästpelade

VEINGE.

När den svensk-danske kocken Lars Spetz kom på besök till Solhemmet i Veinge serverades det festmåltid. Dansk fläskstek med tillbehör stod på menyn. – Vi hoppas att detta ska vara början till ett utbyte och att Lars kommer fler gånger och besöker oss eller andra äldreboende i kommunen, säger Thomas Millegård som är aktivitetssamordnare på Solhemmet.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Spetz jobbade på äldreboende i Sverige för 20 år sedan. Nu är han kock på ett äldreboende i Köpenhamn. Tanken med besöket i Sverige är att inspirera och inspireras.

– Tanken är att vår personal i köket och vår omvårdnadspersonal ska ha lite utbyte och få tips och idéer, säger Millegård.

Det blev klassisk dansk fläskstek med tillbehör när Lars hälsade på i Veinge för första gången.

– Med brunsås, kokt potatis eller karamelliserad stekt potatis, rödkål och syltad zucchini. Det är en vanlig rätt i Danmark som man dessutom äter på julafton, berättar Spetz.

I Danmark serveras vanligtvis smörrebröd till lunch och lagad mat på kvällen.

– I Sverige är det oftast lagad mat både mitt på dagen och på kvällen. Ibland kan det bli kräm och smörgås till kvällsmat. Så där skiljer vi oss åt, säger Ulrika Comstad som jobbar i köket på Solhemmet.

– Det är kul att inspireras och få nya tankar. Vi berättar hur vi tänker och Lars berättar hur de tänker i Danmark och man får nya infallsvinklar, säger Camilla Nickander.

Gunny Hovander, Majbritt Simonsson, Ingegärd Ståhl, Astrid Jönsson och Annalisa Gustavsson låter sig väl smaka av den danska fläsksteken med tillbehör.

Gunny Hovander, Majbritt Simonsson, Ingegärd Ståhl, Astrid Jönsson och Annalisa Gustavsson låter sig väl smaka av den danska fläsksteken med tillbehör. Foto: Johan W Jönsson

Spetz lagar en del svensk mat på äldreboendet i Köpenhamn.

– Janssons frestelse tycker de är exotiskt. De undrar om det är surströmming i, säger Lars och skrattar.

– Rotmos har de inte i Danmark men när jag lagat det tycker de boende att det är gott. Några trodde också att vi äter kräftor på midsommar. De har en aning men inte full koll, fortsätter han.

Spetz tycker också att det varit lärorikt.

– Man lär sig saker på kurser på jobbet men man lär sig också mycket på att åka ut så här. Jag har fått flera nya idéer, säger han.

Kocken Lars Spetz berättar om maten för de boende.

Kocken Lars Spetz berättar om maten för de boende. Foto: Johan W Jönsson

För de boende på Solhemmet mynnade utbytet ut i en festmåltid. Alla som hade möjlighet åt tillsammans i den stora matsalen som dagen till ära var pyntad i rött och vitt. Både svenska flaggan och Dannebrogen hängde i taket.

– Det smakar väldigt bra!, säger Ingegärd Ståhl när LT stör mitt i maten.

– Och det är mycket trevligt det här!, fyller Gunny Hovander i.

Publicerad 09 October 2019 14:52