Halmstads tingsrätt har dömt en sydhallänning i 40-45-årsåldern till villkorlig dom och samhällstjänst för grovt rattfylleri.

Halmstads tingsrätt har dömt en sydhallänning i 40-45-årsåldern till villkorlig dom och samhällstjänst för grovt rattfylleri. Foto: Arkivbild

Sydhallänning hade 1,5 promille vid trafikolycka

Dömdes för grovt rattfylleri i Halmstads tingsrätt

HISHULT/NORDANÅ. Sydhallänningen hade druckit alkohol fram på nattkröken och satte sig efterföljande dag bakom ratten och krockade med en annan bil på Nordanåvägen. Nu har mannen dömts i Halmstad tingsrätt för grovt rattfylleri efter att blodanalysen visade 1,5 promille.

Av
Rickard Gustafsson

Det var den 19 juli i år som en polispatrull kallades till länsväg 513 mellan Hishult och Nordanå efter larm om en trafikolycka.

Sydhallänningen låg bakom en annan bil och beslutade sig för att köra om. Men precis innan han skulle passera blinkade den framförvarande bilen vänster och svängde.

Kollisionen var ett faktum, men resulterade inte i några personskador.

När polispatrullen kom till olycksplatsen testades sydhallänningen med ett utandningsprov vilket visade 0,75 milligram alkohol per liter (lika med 1,5 promille i blodet). Långt över gränsen för grovt rattfylleri.

I tingsrätten berättade sydhallänningen att han under natten före olyckan druckit alkohol och var trött och sliten. Han ansåg trots det att han en god körförmåga och att olyckan skulle uppstått även om han varit nykter, på grund av att framförvarande bilist svängde vänster samtidigt som tecken gavs.

Sydhallänningen, som är i 40–45-årsåldern och hemmahörande i Laholms kommun, är tidigare ostraffad och tingsrätten fann att det lämpligaste straffet var villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst.

Rätten fann att omständigheterna till olyckan inte var så utredd att det kan verka försvårande vid bestämmandet av påföljden.

Om fängelse hade valts som påföljd skulle strafftiden ha bestämts till en månad.

Publicerad 08 October 2019 14:27