Stellan Sturesson.

Stellan Sturesson. Foto: Rickard Gustafsson

Stellan Sturesson: "Undrar om världen hade klarat sig utan oss?"

KRÖNIKA.

Vågligt. Du läser om det så gott som dagligen i de lokala nyheterna: dieselstölder, stölder av verktyg och redskap; stölder i bostäder, stölder i bilar här hemomkring.

Av
Stellan Sturesson

När vi förra hösten hittat härbärge på ett hotell i en stad i södra Tyskland bad jag om en skyddad plats för bilen, eftersom den var tämligen välfylld innehållsmässigt. Nej, någon sådan fanns inte, och behövdes inte, enligt hotellvärden. Det fanns en gratis allmän p-plats några hundra meter bort. Där kunde bilen stå tryggt; oövervakad men ändå, blev vi lovade. Att det på något sätt skulle finnas risk för inbrott var det inte tal om!

Värden hade rätt - vi satte oss dagen efter i det orörda fordonet, riktning norrut.

Häromveckan var det dags för samma rutin, i en annan stad i södra Tyskland. Bilen parkerade vi på en plats intill hotellet som borde vara drömmen för folk som i lugn och ro vill komma åt andra människors saker. Men bilen förblev på nytt orörd under natten. Och jag tänkte: så öppet hade jag aldrig vågat nattparkera en välfylld bil hemma!

En kamp: I dag är det knappast någon som betraktar Ryssland under Putin som en demokratisk stat. Men en av frontfigurerna i kampen för ett demokratiskt system är den unga Ljubov Sobol, en 32-årig orädd kvinnlig jurist. Hon är på väg att bli den symbol för frihet och rättvisa som Ryssland så väl behöver. Måtte hon och hennes kamrater lyckas!

Högst upp: Sverige ligger långt fram när det gäller satsningen på bistånd åt olika håll. Vi ligger till exempel högst när det gäller att satsa på utvecklingsbistånd. Nu fördubblar vi stödet till FNs miljöfond, från fyra till åtta miljarder, och ger någon miljard extra till några andra klimatfonder. Ibland undrar jag hur världen hade klarat sig utan oss.

Längre ner: Allt är relativt säjs det. Det gäller i hög grad Laholms kommuns relation till företagen. Vill man betrakta frågan ur en positiv synvinkel kan man konstatera att kommunens senaste rankning, på plats etthundra, innebär att vi hamnar i närheten av den bästa tredjedelen av landets 290 kommuner.

Vill man se det ur en annan synvinkel, så har kommunen aldrig tidigare hamnat så långt ner på listan som kungjordes i veckan. Det är återigen bara att hoppas att den utlovade skärpningen verkligen är på gång.

Wow! Knäred, Veinge och Våxtorp riskerar ju att av besparingsskäl bli av med sina bibliotek. Nu går våxborna till kamp med sitt bibblanuppror. Övriga lär följa!

Oj... Hela 62 procent av svenskarna tycker enligt Demoskop att utvecklingen i landet går åt fel håll. Bara 36 procent är optimistiska. Vi måste nog hjälpas åt att vända på de siffrorna!

Publicerad 06 October 2019 00:00