Föreningen Nordens laholmsavdelnings ordförande Berit Brage i norsk folkdräkt.

Föreningen Nordens laholmsavdelnings ordförande Berit Brage i norsk folkdräkt. Foto: Tommy Paulison

Nordisk förening firar 100 år i år

Vill stärka det nordiska samarbetet

LAHOLM.

Föreningen Norden firar 100 år i år. Det firades i Köpenhamn i våras och nyligen hade laholmsgruppen jubileumsfest. – Som världen och Europa ser ut idag tror jag att Norden kommer att bli ännu viktigare i framtiden. Vi har samma värderingar och förstår varandra, säger Berit Brage, ordförande i Föreningen Norden Laholm.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Själv är hon en skandinav av yttersta märke. Född och uppväxt i norska Bergen, 15 år i Danmark och de senaste 40 åren i Sverige. 30 av dem i Laholm. Brage har en norsk studentexamen, en dansk lärarexamen och en svensk universitetsexamen.

– Jag är skandinav men känner mig norsk. Det är ändå det land där jag är född och uppvuxen, säger Brage.

Föreningen Norden, som bildades i spåren av första världskriget, har sin organisation i Köpenhamn. I april hade man stor jubileumsfest på Danmarks radio.

– Det var fullsatt och TV-sänt. Det var väldigt kul att vara där!, säger Brage.

Föreningen Norden är en opolitisk rörelse som arbetar för att utveckla och stärka det nordiska samarbetet på olika sätt och olika plan.

– Vi är ingen nationalistisk rörelse. Vi är helt obunden. Vi arbetar för att minska gränshinder mellan de nordiska länderna, säger Brage och fortsätter:

– Så som världen och Europa ser ut idag kommer Norden få större betydelse i framtiden. EU har och kommer få mycket problem i framtiden.

– Vi har så mycket gemensamt här i Norden. Vi har samma värdegrund, samma historia. Vi förstår varandra, säger hon.

Två gånger om året görs ett program upp för Föreningen Nordens medlemmar.

– Vi hittar på roliga grejer med våra medlemmar. Ofta handlar det om folkbildning och kunskap om Norden, säger Brage och fortsätter:

– Nästa år planerar jag in en tågresa till Bergen. På väg mellan Oslo och Bergen ska vi stanna och vandra. Ett gäng har redan visat intresse. Jag tycker att det kan vara kul att visa upp staden där jag är född.

Gunnar Gullander pratade om ”nyckeln till Norge” i sitt tal på Föreningen Nordens 100-årsjubileum på Strandhotellet.

Gunnar Gullander pratade om ”nyckeln till Norge” i sitt tal på Föreningen Nordens 100-årsjubileum på Strandhotellet. Foto: Tommy Paulison

Nästa punkt på programmet under hösten är ”Kura skymning” i samarbete med biblioteket och kulturskolan i Laholm.

– Då läses samma litteratur runt om i Norden. Det är inget starkt ljus utan stearinljus och brukar vara väldigt stämningsfullt.

Kura skymning är den 11 november. Den 10 oktober har distriktet soppteater i Varberg. Då bjuds det på ”Sånger från Duvemåla hage” och efter det väntar besök på Derome trä- och nostalgimuseum.

Även laholmsavdelningen tyckte att det var värt att fira 100-årsjubileet. Det gjorde man på Strandhotellet.

– 33 personer närvarade. Det var musikunderhållning och vi hade satt ihop en nordisk meny. Det var väldigt trevligt, säger Berit Brage.

Laholmsavdelningens vänorter i Norden är Mön-Vordingsborg i Danmark, Örsta-Volda i Norge och finska Nurmes. De olika avdelningarna träffas på någon av orterna var tredje år.

Publicerad 05 October 2019 00:00