Victor Hebing, Linnea Nilsson, Louise Andersson och Magnus Elmquist tog emot kunder i SE-Bankens mobila kontor på Stortorget i Laholm.

Victor Hebing, Linnea Nilsson, Louise Andersson och Magnus Elmquist tog emot kunder i SE-Bankens mobila kontor på Stortorget i Laholm. Foto: Rickard Gustafsson

Mobilt bankkontor rullar in i Laholm

”En reaktion på kundernas önskemål”

LAHOLM. Det är drygt tre år sedan SE-Banken stängde sitt kontor på Storgatan i Laholm. Nu är de tillbaka i stan – med ett kontor på fyra hjul. – Det är en reaktion på kundernas önskemål, säger företagsrådgivaren Magnus Elmquist.

Av
Rickard Gustafsson

En minibuss färgad i storbankens karaktäristiska färger har synts vid några tillfällen på Stortorget under året. Under onsdagen och torsdagen stod den där igen, inte längre bort än – så här i friidrotts-VM-tider – ett trestegshopp från företagets gamla fysiska kontor.

Inne i bussen hälsar fyra bankanställda och undrar vad jag behöver hjälp med. Personligen är jag inte intresserad av att byta bank, utan är desto mer nyfiken på vad det mobila bankkontoret kan hjälpa till med och syftet med konceptet i sig.

– Vi kan leverera alla de tjänster som vi gör på våra fysiska bankkontor, men av säkerhetsskäl hanterar vi inga kontanter, säger Magnus Elmquist.

Att företaget först stängde sitt kontor och sedan kommer tillbaka skulle kunna ses som en reträtt.

– Vi har tagit fasta på kundernas reaktioner som tycker att servicen monterats ner när bankkontoren stängts. Syftet är att behålla närheten och tillgängligheten till marknaden och även undersöka marknaden på orter där SE-Banken inte haft kontor tidigare, berättar Magnus Elmquist.

Men det är såklart skillnad på det gamla och nya bankkontoret. Victor Hebing, service manager, berättar att det mobila konceptet startade i Stockholm för två år sedan och introducerades i södra Sverige i början på året.

– Vi är ensamma med den här idén, hittills, säger Victor Hebing.

Varje gång vi har varit här har vi fått nya kunder.

Det mobila bankkontoret kommer till att börja med att finnas på plats i Laholm två dagar i månaden under hela hösten och under 2020.

Bussarna kan ena dagen i Färjestaden på Öland och Nybro och efter mellanlandning i Laholm drar den vidare till Hässleholm och Karlskrona.

– Kompetensen i bussen lånar vi in från närmast fysiska kontor vilket kommer innebära att kunderna träffar samma människor hela tiden, säger Louise Andersson som i vanliga fall arbetar som privatrådgivare i Halmstad.

Responsen från kunderna har så här långt varit positiv berättar gänget.

– Varje gång vi har varit här har vi fått nya kunder, säger Louise Andersson och berättar att de vanligaste tjänsterna de utför är att öppna sparkonton, svara på frågor om bolån samt att hjälpa till att skaffa och uppdatera mobilt bank-id och swish.

Publicerad 04 October 2019 00:00