Kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C) är kritisk mot det mesta när det kring regeringsbeslutet att avslå Laholms kommuns överklagan när det gäller ärendet med kvarteret Hästen. Byggföretaget S Påhlsson Fastigheter AB ville bygga 60 nya bostäder och affärslokaler mellan Stortorget och Trädgårdsgatan men den planen stoppas alltså nu av regeringen.

Kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C) är kritisk mot det mesta när det kring regeringsbeslutet att avslå Laholms kommuns överklagan när det gäller ärendet med kvarteret Hästen. Byggföretaget S Påhlsson Fastigheter AB ville bygga 60 nya bostäder och affärslokaler mellan Stortorget och Trädgårdsgatan men den planen stoppas alltså nu av regeringen. Foto: LT/Arkiv

Nya kvarteret Hästen avlivades av regeringen

Cronqvist (C): ✔ Beklagligt ✔ Motsägelsefullt ✔ Bedrövligt

LAHOLM. Under torsdagen kom beslutet från regeringen – bostadsplanerna för kvarteret Hästen skadar riksintresset för Laholms stadskärna. Det betyder att de 60 bostäder Staffan Påhlsson vill bygga vid Stortorget stoppas.

Av
Rickard Gustafsson

Två år.

Så länge har Laholms kommun väntat på att få svar från regeringen efter att de överklagat Länsstyrelsens beslut från i juni 2017 om detaljplanen för kvarteret Hästen.

Beslutet från regeringen blev precis det kommunen befarade – avslag. Regeringen sammanträdde under torsdagen och sköt bostadsplanerna i sank.

– Det är hänvisning till påtaglig skada på riksintresset som är skälet till att regeringen inte anser att planen kan godtas, säger Roger Lind, handläggare vid enheten för samhällsplanering på regeringskansliet till HP.

I början av 2017 godkände kommunfullmäktige i Laholms kommun detaljplanen för Hästen. Ett halvår senare rev länsstyrelsen upp beslutet med hänvisning till att byggnaderna skulle bli för höga och vara skadliga för riksintresset.

Ena handen säger ”bygg mer bostäder” andra handen säger ”stopp”. Märkliga signaler.

Beskedet från regeringen kom inte som en överraskning för kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C), men det gör honom inte på något sätt mindre besviken.

– Jag tycker det är beklagligt för Laholms kommun och Laholms innerstad. Det behövs fler bostäder och ett bättre kundunderlag för centrumhandeln. Det är ett väldigt tråkigt besked till kommunen och till Staffan Påhlsson.

Cronqvist utvecklar sin besvikelse.

– Beslutet är motsägelsefullt. Regeringen och länsstyrelserna ligger på kommunerna för att vi ska bygga fler bostäder. Ena handen säger ”bygg mer bostäder” andra handen säger ”stopp”. Märkliga signaler, säger Erling Cronqvist.

Det är bedrövligt att det ska ta två år. Man förväntar sig att regeringen ska avgöra ärenden fortare om man nu har önskemål att bygga fler bostäder i det här landet.

Det som irriterar honom mest är dock tidsaspekten och därmed också bristen på respekt mot kommuner och näringsidkare. Två års väntetid på att få besked är fullständigt ohållbart.

– Det är bedrövligt att det ska ta två år. Man förväntar sig att regeringen ska avgöra ärenden fortare om man nu har önskemål att bygga fler bostäder i det här landet. Då får man skärpa till sig och sina handläggningstider, man kan inte bara peka på kommuner och andra om man inte själv föregår med gott exempel, säger Cronqvist.

Kommunens högste politiker hoppas fortfarande på att bostäderna blir av, om än i mindre skala.

– Kommunen behöver fler bostäder och vi hoppas att Staffan Påhlsson fortsätter. Jag vet inte hur han ställer sig till det här, men det måste ju finnas ekonomi det också. Han kanske behöver smälta det här innan han går vidare, säger Cronqvist.

Enligt vad LT erfar har regeringsföreträdare inte själva varit på plats för att undersöka det aktuella området kring Stortorget och Trädgårdsgatan. Det tror inte heller kommunstyrelsens ordförande.

– Jag vet att Elisabet (Babic) på sin tid bjöd in regeringen och om de varit här skulle jag nog komma ihåg det, säger Erling Cronqvist.

Publicerad 03 October 2019 19:53