HK Hök är redo att ta sig an en ny säsong i division 2.

HK Hök är redo att ta sig an en ny säsong i division 2. Foto: Johan W Jönsson

Mycket fart och fläkt i nya Hök

Trots en del strul är känslan inför säsongen god

LAHOLM.

”Nya Hök” är redo för att ta sig an en ny säsong. Marcus Artursson har lämnat över ansvaret som matchcoach till trotjänaren Petter Persson. Bänken har även förstärkts med rutinerade tränaren Urban Johnsson. Men ”Mackan” finns kvar i en övergripande roll som sportchef eller "general manager", som han skämtsamt har kallat sig för.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

– Det är en god känsla inför säsongen men det är många bra lag i serien, så vi går in som ”underdogs” som vanligt. Men jag tror på mitt lag, säger Artursson.

HK Hök har skruvat upp träningsdosen till tre pass i veckan samt med ett individuellt fysupplägg.

– Vi gjorde en bra försäsong fram till juli, där killarna tränade på bra och allt flöt på. I augusti var hade vi spelare iväg på semester varje vecka och vi har störts av en del skador, säger Artursson.

Bland annat har Jesper Johnson åkt på en befarad meniskskada i knäet och kommer bli borta en del av säsongen. Adam Bogren har haft en kraftigt stukad fot och Pontus Johansson har haft problem med både knä och axel samt knäproblem på nyförvärvet Adam Santos.

– Vi har inte riktigt kunnat göra det vi vill träningsmässigt. Jag hade hoppats att vi skulle fått träna lite mer på vår spelidé. Nu kommer vi få spela oss in i serien, men det är vi i och för sig vana vid.

Hök har valt att ha en smal trupp för att kunna ge alla spelare speltid, trots många förfrågningar.

– Det är ett medvetet val från vår sida. Men nu med en del bortfall så har det gjort att det blivit svårt att få ihop helheten.

Hök har spelat två träningsmatcher – förlust mot Drott och seger mot Helsingborg.

– Mot Drott syntes det att vi låg en bit efter, men då fördelades också speltiden jämnt på alla spelare. Det var ett tillfälle att bryta träningen för match. Mot Helsingborg såg det bättre ut. Vi jobbar på att hitta rätt i våra roller, framförallt defensivt. Offensivt blir det allt bättre, säger ”Mackan”.

Försvarsgeneralen Viktor Bertilsson har pensionerat sig från handbollen. Det gör att Hök får hitta nya lösningar defensivt.

– Vi har ju tappat fem rutinerade kulturbärare på två år som burit laget laget på sina axlar i Pelle (Seger), Robin (Eriksson), ”Pedda” (Carlstrand), ”Berra” (Viktor Bertilsson) och ”Richie” (Richard Karlsson)

– Vi har ett yngre lag nu, men det är ett bra driv. Jag gillar viljan hos spelarna och att det är mycket fart och fläkt, säger Artursson.

Trotjänaren Marcus Artursson är kvar i en övergripande roll i HK Hök.

Trotjänaren Marcus Artursson är kvar i en övergripande roll i HK Hök. Foto: Johan W Jönsson

Artursson menar dock att det kommer krävas en del tålamod.

– Det kommer bli bra. Men det är ett långsiktigt projekt med en ny ledarstab och en yngre trupp. Det måste få ta lite tid. Man måste börja någonstans.

Hök kommer spela i division 2 södra. Lagen kommer från Skåne, Småland samt Göteborgsområdet.

– Det är en tuff serie med en hel del farmarlag till elitklubbar. Vi är starka hemma och ska försöka ta så mycket poäng vi bara kan på bortaplan. Men det är många bra lag i serien och det kommer krävas en hel del av oss.

– Vi är av hävd duktiga taktiskt och vi kommer förberedda oss så bra vi kan. Hök har också alltid varit kända för en stark lagkänsla – att vara ett lag som aldrig ger upp. Det ska vi fortsätta med.

Ifjol slutade Hök fyra i serien. Sensationellt nog var man bara en poäng från positivt kval.

– Vi var inte redo för nästa kliv, även om vi var kittlande nära. Vi gjorde en fantastisk säsong, med tanke på att vi även förra året hade en skadeperiod på bärande spelare. Sett till våra förutsättningar ska det egentligen vara möjligt, då vi tränade halva träningsdosen gentemot övriga topplag.

– Men där såg man vad man kan åstadkomma som lag om man utnyttjar det man är bra på, drar åt samma håll med bra kommunikation och har rätt inställning, säger ”Mackan” stolt.

”Laget före jaget” är en klyscha, men fortfarande ack så viktig i HK Hök.

Två lag åker ut direkt och hela tre får kvala neråt.

– Det blev strul. Ett lag som inte hade rätt till plats i serien blev lovade plats. Serien lottades om med ett lag för mycket. Vi har varit lite irriterade över det. Det blir fler matcher och även veckomatcher. Förutsättningarna blir tuffare. Men det är inget vi kan påverka och inget vi lägger energi på nu.

Hök drabbas av ett tungt avbräck då storskytten Pontus Johansson lämnar laget för att flytta till Norge efter jul.

– Han missar halva säsongen. Därför är vi ute efter någon niometare till. Men det måste vara någon som passar in i laget och kan fylla Pontus roll.

Hök inleder säsongen mot Växjö.

– Det är en jättetuff match och Växjö får bli favorit. Jag gillar deras sätt att spela handboll och de har gjort en bra försäsong. Men vi lyckades slå dem ifjol och vi ska göra allt för att slå dem igen.

– Trots en del strul på slutet är känslan inför säsongen ändå god. Det allra viktigaste är att vi är gött gäng som kämpar sida vid sida, att vi trivs och mår bra ihop. Och det gör vi, avslutar Marcus Artursson.

Fakta nya spelare i HK Hök:

Max Nordh

Målvakt från HK Hearts

Hannes Jobs

V6 från HK Hearts

Andreas Arvroth

V6 från Halmstad Handboll

Oscar Jansson

H6 från Sörhaga HK

Adam Santos

9m från HK Drott

Philip Petersson

M6 från Tibro HK

Publicerad 03 October 2019 09:00