Metalltjuvar härjade hos företaget Kårek AB i Knäred i helgen. Kablar till ett tiotal maskiner klipptes av och ledningar slets bort. Sabotaget och stölden innebär att verksamheten står still hos företaget.

Metalltjuvar härjade hos företaget Kårek AB i Knäred i helgen. Kablar till ett tiotal maskiner klipptes av och ledningar slets bort. Sabotaget och stölden innebär att verksamheten står still hos företaget. Foto: Arkivbild

Metalltjuvar klippte alla kablar i maskinparken

Verksamheten står stilla på Kåreks snickerifabrik

KNÄRED. Företaget Kårek utsattes i helgen för ett omfattande sabotage och stöld. Snickerifabrikens maskiner plundrades på kablage vilket slår hårt mot verksamheten. – De har klippt av alla elkablar till våra maskiner, suckar Bengt Karlsson på Kårek AB.

Av
Rickard Gustafsson

Måndag morgon och ny arbetsvecka. Hos Kåreks snickerifabrik på Lageredsvägen i Knäred är det mungiporna ner efter att tjuvar i helgen klippt av alla kablar till företagets maskiner. Dessutom har ledningar rivits ner – till och med matarkabeln.

– Det är väl koppar de varit ute efter, säger Bengt Karlsson på Kårek.

Egentligen är det inte ett inbrott i klassisk tappning då tjuvarna inte varit inne i själva fabrikslokalen som var låst och larmad. Däremot har företaget ett stort antal skrymnande maskiner, sågar, placerade utomhus under ett så kallat skärmtak.

– Vi har ett tiotal maskiner som står ute och där står verksamheten nu helt still, berättar Bengt Karlsson som upptäckte sabotaget och stölden under måndagsmorgonen.

Det är egentligen det som är den största skadan – stillaståendet.

Sabotaget är ett hårt slag mot företaget som nu inte kan producera och leverera till sina kunder.

– Det är egentligen det som är den största skadan – stillaståendet. Vi tvingas att göra nya elanslutningar till alla maskiner och jag vet inte hur lång tid det tar, säger Bengt Karlsson.

Tjuvarna har även skurit upp tältduken till ett kallförråd och troligen även där stulit gods.

Bengt Karlsson berättar att han och kollegorna ännu inte hunnit ta reda på vad som är borta men att de ska göra en noggrann inventering.

– Vi blev också av med en släpkärra. Det är kanske den de använt för att transportera bort allt gods.

Publicerad 23 September 2019 11:23