Lars Ingemarson, Gertrud Holmberg med flera i Knäreds föreläsningsförening har fått ihop ett intressant startfält till höstens föreläsningsserie.

Lars Ingemarson, Gertrud Holmberg med flera i Knäreds föreläsningsförening har fått ihop ett intressant startfält till höstens föreläsningsserie. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

Fängslande föreläsningshöst väntar i Knäred

Rymdforskare känd från tv-program inleder programserien

KNÄRED. Knäreds föreläsningsförening bjuder som vanligt på en diversifierad och intressant deltagaruppställning när de presenterar höstens programserie. Fram till jul bjuds publiken på allt från nyheter från rymden, historier från snapphanetiden till en fotografisk reseskildring och underhållning på Hasse & Tage-temat.

Av
Rickard Gustafsson

Knäreds föreläsningsförening är inne på sitt 106:e år med oavbrutna föreläsningar. Inte heller att förglömma har föreningen tillhandahållit kunskap, ökat förståelsen för olika kulturer och skapat en kontaktyta mellan människor.

Den engagerade föreningen, som ifjol fick ta emot Laholms kommuns kulturpris, har i höst fått ihop ett brett men spetsigt startfält.

– Vi försöker alltid att hitta åtminstone ett riktigt dragplåster, någon som är känd, och i höst hade vi tur. Det ska bli riktigt roligt att ha med ännu ett namn som är känt från tv-programmet Fråga Lund, säger ordföranden Lars Ingemarson och syftar på föreläsningsföreningen i våras gästades av Jessica Abott.

När hösten drar igång på tisdag, den 24 september, blir det en programkollega känd från det kunskapspredikande tv-programmet som inleder.

Rymdforskaren Gabriella Stenberg Wieser pratar på temat ”En rymdforskares vardag” vilket inte i närheten lär bli så alldagligt som rubriken påkallar.

– Alla har någon gång stått och blickat upp mot stjärnhimlen och funderat på om det finns liv där ute. Det är en existentiell fråga som jag tror att alla människor ställt sig och det ska bli väldigt intressant att lyssna på hennes berättelser om senaste nytt om planeterna i vårt solsystem, och bortom det, säger Lars Ingmarson.

Han är en fantastiskt duktig berättare som kommer att beskriva hur det var att leva i gränstrakterna med de umbäranden det innebar med ständigt återkommande gränskrig.

8 oktober står Bengt-Göran Söderlind på scen. Till vardags näringslivschef i Markaryd, men begeistrad i historia och främst då århundradena då Halland och Knäred stod i centrum för en storpolitisk maktkamp mellan Sverige och Danmark.

– Bengt-Göran kallar programmet ”Historier från riskgränsen”, inte riksgränsen. Han är en fantastiskt duktig berättare som kommer att beskriva hur det var att leva i gränstrakterna med de umbäranden det innebar med ständigt återkommande gränskrig, säger Lars Ingemarson och berättar att Knäred var en diplomatisk nyckelort i konflikten mellan de två länderna.

Näst på tur, den 29 oktober, är Thomas Andersson – fotograf och reseskildrare som kommer visa bilder och berätta om den mystiska ön Island.

– Vi har fått propåer från våra besökare att de gärna vill ha reseskildringar och det erbjuder vi nu genom Thomas. Island är dessutom ett spännande land som förvisso är ett av våra grannländer men som inte särskilt många besökt. Dessutom är han en duktig föreläsare och en fantastisk fotograf, säger Lars Ingemarson.

Där har vi haft riktig flax, eftersom Hasse & Tage-filmen nyligen gick upp på svenska biografer vilket höjer intresset lite extra.

Vid det fjärde och nästsista föreläsningstillfället, den 19 november, kommer Pelle Jageby och Lasse Sörbom. Underhållare av rang med ett program som tillägnas det kanske största komikerparet genom tiderna – Hasse & Tage.

– Där har vi haft riktig flax, eftersom Hasse & Tage-filmen nyligen gick upp på svenska biografer vilket höjer intresset lite extra, menar Lars Ingemarson och berättar att firma Jageby&Sörbom kommer att bjuda på sånger och texter från filmer och revyer men också prata om Hasse & Tages stora samhällsengagemang.

Som brukligt avslutas föreläsningsserien med underhållning och kaffeservering. Den 3 december gästas bygdegården av falkenbergarna Henrik och Alexandra Murdock som senaste åren turnerat flitigt och som kommer leverera humor, glädje och härlig julstämning.

Ingemarson och de andra eldsjälarna är väldigt nöjda med höstens komposition av föreläsare och hoppas att publiken tycker det samma.

Det är ett bra intresse och vi hoppas upprätthålla det och att det kommer ännu fler besökare. Vi hoppas på det i alla fall eftersom vi marknadsfört det lite mer i år än tidigare år, avslutar Lars Ingemarson.

Publicerad 22 September 2019 00:00