Lagaholmsskolans kök har drabbats av en omfattande vattenläcka vilket gör att skolköket inte kan användas. Tills vidare arbetar de anställda på andra kommunala tillagningskök för att förse eleverna på Lagaholmsskolan med lunch.

Lagaholmsskolans kök har drabbats av en omfattande vattenläcka vilket gör att skolköket inte kan användas. Tills vidare arbetar de anställda på andra kommunala tillagningskök för att förse eleverna på Lagaholmsskolan med lunch. Foto: Rickard Gustafsson

Omfattande vattenläcka tvingar skolkök att stänga

Kylrummet på Lagaholmsskolan skadat – eleverna får mat från andra skolkök

LAHOLM.

En stor vattenläcka har skett på Lagaholmsskolan vilket gör att skolköket tvingats stänga. Skadorna är konstaterat omfattande men hur allvarliga de är ännu för tidigt att svara på. – Vi är på väg upp dit nu med några specialister för att göra undersökningar och mätningar, säger Per Jonsson, fastighetsförvaltare på Laholmshem och Kommunfastigheter.

Av
Rickard Gustafsson

I onsdags morse upptäcktes en stor vattenläcka på Lagaholmsskolan. Olyckan lär ha inträffat någon gång från tisdag seneftermiddag/kväll till tidigt på onsdagsmorgonen och började på vinden. Ett spolmunstycke på en slang ska ha brustit och det tillkopplade vattnet började forsa ut.

– Vattnet har runnit hela vägen från vinden och ner i källaren och det är mycket vatten. Det hann att bli flera centimeter vatten på golvet i källaren innan vattnet stängdes av, berättar Per Jonsson som är fastighetsförvaltare på det kommunala fastighetsbolaget.

Åtskilliga kubikmeter vatten har alltså tagit sig från vinden till källaren och vattenskadorna är allvarligast i inlastningsdelen och i skolkökets kylrum.

– Vi hade möte med försäkringsbolaget under torsdagen och idag ska vi undersöka och mäta hur omfattande skadorna är. Jag måste ha ett helt åtgärdspaket från saneringsexperterna innan jag kan svara på ytterligare frågor hur lång tid det här tar att åtgärda, säger Per Jonsson.

Jonsson befarar, men hoppas såklart inte, att golvkonstruktionen vattenskadats. Då kan det bli en omfattande renoveringsprocess.

– Det är en hel rad med frågetecken just nu som vi ska räta ut till utropstecken.

Jonsson berättar att inga matvaror skadats då de stod paketerade på hyllor någon decimeter ovanför golvnivå. Men utan ett fungerande kylrum fanns ingen annan utväg än att stänga tillagningsköket på Lagaholmsskolan.

Vi omplacerade alla anställda i köket till andra tillagningskök i kommunen och maten kunde serveras till eleverna precis som vanligt.

Sebastian Heiner, kostområdeschef på Laholms kommun, bekräftar att det rådde febril aktivitet på onsdagsmorgonen efter att vattenläckan konstaterats.

– Det kan man lugnt säga. Vi omplacerade alla anställda i köket till andra tillagningskök i kommunen och maten kunde serveras till eleverna precis som vanligt. All personal ska ha en stor eloge för hur de har ställt upp, säger Sebastian Heiner.

Under en normal arbetsdag tillagas 1 700–1 800 portioner i det nu vattenskadade köket och allt klaffade, trots kort varsel, nästan helt perfekt.

– Jag får väl erkänna att Osbeckseleverna fick sin mat 20 minuter senare än normalt, tjugo över elva, säger Sebastian Heiner och tillägnar återigen personalen fina lovord.

Tills vidare lagas maten till eleverna på Lagaholmsskolan på Glänningesjö förskola. Gymnasieeleverna på Osbeck får sin mat från köket på nya Glänningeskolan och maten till eleverna på Parkskolan och Mellbystrandsskolan lagas på respektive skola.

– Maten levereras dit med en liten lastbil som redan finns i kommunen och transporterna blir inte fler jämfört med tidigare, säger Sebastian Heiner och försäkrar att det finns en hållbar handlingsplan om renoveringsarbetet av köket på Lagaholmsskolan skulle dra ut på tiden.

Publicerad 20 September 2019 11:51