Högsta domstolen har beslutat att inte lämna ut en 30-årig serbisk medborgare till Kosovo. Mannen greps i Laholm i början av maj i år och är misstänkt för mord och två mordförsök i Prizren, Kosovo, i september 2015.

Högsta domstolen har beslutat att inte lämna ut en 30-årig serbisk medborgare till Kosovo. Mannen greps i Laholm i början av maj i år och är misstänkt för mord och två mordförsök i Prizren, Kosovo, i september 2015. Foto: Adobe Stock

Mordmisstänkt slipper utlämning till Kosovo

Högsta domstolen vägrar att lämna ut 30-åring som greps i Laholm

LAHOLM. En 30-årig serbisk medborgare som greps i Laholm i början på maj misstänkt för mord och mordförsök i Kosovo 2015 har begärts utlämnad av myndigheter i Kosovo. Högsta domstolen anser dock att det saknas skäl för utlämning eftersom Sverige bland annat saknar utlämningsavtal med Kosovo.

Av
Rickard Gustafsson

Justitieministeriet i Kosovo som vill få mannen utlämnad åberopar att 30-åringen är misstänkt för mord, två fall av försök till mord samt olaga innehav av vapen. Brotten ska ha begåtts den 7 september 2015 i landets näst största stad, Prizren.

Fyra dagar efter brotten utfärdade en domare en arresteringsorder mot 30-åringen som greps i Laholm i början av maj i år och som därefter satt häktad i Varberg tills slutet av augusti.

Riksåklagaren anser inte att det fanns något hinder för utlämningen. 30-åringen har dock överklagat beslutet till Högsta domstolen och hävdar att han är oskyldig även om han erkänner att han befunnit sig vid platsen för den påstådda brottsligheten.

Vid tillfället, berättar 30-åringen, ska det ha skett en skottlossning mellan två rivaliserande familjer angående en tvist men att han inte var inblandad i tvisten.

30-åringen har uppgett att rättssystemet i Kosovo är korrupt och att han vid en utlämning riskerar svår förföljelse och tortyr eller förnedrande behandling om han utlämnas. Han uppger också att han inte heller skulle få en rättvis rättegång då målsägande har familjemedlemmar som är anställda inom polisen och kan skaffa undan bevis som rentvår honom från brotten.

Högsta domstolen finner att det inte finns skäl för utlämning då det inte finns något utlämningsavtal med Kosovo, på grund av att landet inte anslutit sig till 1957 års europeiska utlämningskonvention.

HD skriver också i sitt beslut att det finns ytterligare skäl till att inte lämna ut mannen.

Av bestämmelsen följer att utlämningsframställningen måste grundas på ett häktningsbeslut och att det därutöver måste finnas sannolika skäl för att personen har begått gärningen”, skriver justitieråden och betonar att den i Kosovo utfärdade arresteringsordern inte kan jämställas med ett häktningsbeslut.

Publicerad 19 September 2019 17:13