En kvinna i 55-årsåldern har dömts för ofredande efter att hon i september ifjol spottat en riksdagsman i ansiktet i samband med ett torgmöte i Halmstad.

En kvinna i 55-årsåldern har dömts för ofredande efter att hon i september ifjol spottat en riksdagsman i ansiktet i samband med ett torgmöte i Halmstad. Arkivbild

Döms för spottloska mot riksdagsman

Kvinna filmades när hon angrep tidigare SD-politiker

HALMSTAD. En kvinna i 55-årsåldern har dömts mot sitt nekande för ofredande efter att hon spottat på en tidigare riksdagsman för Sverigedemokraterna under ett torgmöte i Halmstad förra hösten.

Av
Rickard Gustafsson

Under den sista veckan innan valet ifjol deltog den numera före detta riksdagspolitikern på ett torgmöte i Halmstad där han också höll tal. Politikern var vid tidpunkten politisk vilde i riksdagen efter att han ett halvår tidigare hoppat av från Sverigedemokraterna och gått in i partiet Alternativ för Sverige.

I rättegången i Halmstads tingsrätt berättade politikern att en kvinna kom emot honom ”med ögon fyllda av hat” och avlossade en spottloska som träffade honom på kinden och i munnen.

Efter incidenten sprang politikern fram till en polis och berättade vad som hänt.

Händelsen filmades av en tredje person som dokumenterade det hätska torgmötet med sin mobiltelefon.

Kvinnan hävdade i rätten att hon blivit illa berörd av politikerns budskap och att hon gått fram emot mannen och skrek ”bu” och att hon då märkte att saliv flög ut ur munnen. Hon nekar till att det skulle handla om en spottloska och avfärdar att hon spottat med avsikt.

Att politikern ändå träffades av saliv förklarar kvinnan med att hon nyligen fått en bettskena för sina sömnsvårigheter och därför hade en ökad salivproduktion.

Tingsrätten tittade på filminspelningarna flertalet gånger under rättegången och kunde inte se vare sig spottloska eller salivstänk komma ut från kvinnans mun.

Rådmannen i fallet skriver i domen; att kvinnan tagit sig mycket nära politikern och lutat sig fram mot honom. ”Hennes rörelser med huvud och mun ger enligt tingsrätten avsevärt starkare stöd för att det rört sig om en spottning än ofrivilligt stänk”.

Tingsrätten anser att utredningen visar att det är bortom varje rimligt tvivel styrkt att hon avsiktligen spottat på politikern och dömde kvinnan för ofredande och 50 dagsböter.

Kvinnan ska även betala skadestånd till politikern på 5 000 kronor samt 800 kronor i avgift till Brottsofferfonden.

Publicerad 17 September 2019 12:28