Vätan ställer till det för Laholms RF som för första gången får ställa in ett antal klasser på tävling.

Vätan ställer till det för Laholms RF som för första gången får ställa in ett antal klasser på tävling. Foto: Jeanette Eriksson/LRF

Laholms RF tvingas ställa in flera klasser i Höstdressyren

Vätan gör utomhusbanorna obrukbara

NEDRE AHLA.

Laholms Ryttarförenings tävling Höstdressyren halveras på grund av väta. Utebanorna har mer eller mindre stått under vatten och med mer regn lovat till helgen såg tävlingsledningen ingen annan utväg än att stryka ett antal klasser och flytta in.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

– Det känns riktigt surt! Det är första gången vi får ställa in. Det är det tuffaste beslut jag tagit som anläggningsansvarig, säger Laholms RF:s Jeanette Eriksson.

Det är det myckna regnandet på senare tid som gör att Laholms RF inte kan använda sina utomhusbanor.

– De brukar tåla mycket men nu har vattnet inte runnit undan och svalts. Det är som att det är mättat på något sätt. Det är inte ofta jag får ge upp men den här gången hade jag inget annat val, säger Eriksson.

Efter stor vånda och kontakt med Svenska Ridsportförbundet beslutade tävlingsledningen att ställa in ett antal klasser och enbart köra tävlingen inomhus. Det är de lägre klasserna som fått stryka på foten.

– Det hade varit enklare för oss att ställa in helt, trycka på en knapp och betala tillbaka alla startavgifter. Men förbundet bad oss att köra de högre klasserna. Det finns inte så många tävlingar för dem, säger Eriksson.

120 starter kommer göras på innebanorna lördag och söndag. Det blir långa dagar med första start klockan åtta på morgonen till sista start vid halv åtta på kvällen.

– Det var problem redan vid förra helgens hopptävlingar. Vi fick flytta runt för att komma undan den värsta vätan. Nu gick det bara inte.

– Om det blåser och är soligt kommer banorna säkert att vara dugliga till helgen. Men det har lovats 15 millimeter regn och 20 sekundmeters blåst på söndag. Vem vill rida i det? Dessutom måste vi tänka på vår psykiska hälsa. Det går inte att chansa så, säger Eriksson.

– Vi är kända för att arrangera bra tävlingar. Vi vill inte att ryttarna ska komma hit och tycka att det är skit. Då är det bättre att ställa in, fortsätter hon.

Inkomstmässigt blir det ett bortfall för Laholms RF. Man hoppas dock kunna klämma in en tävling för de lägre klasserna innan Novemberdressyren.

I kontakten med förbundet fick Laholms RF ros för lag-SM i dressyr som klubben arrangerade i somras.

– Vi har fått jättemycket beröm för vårt arrangemang. Vi kände själva att vi klarade det bra och även om det var det största vi gjort så gick det förvånansvärt lätt. Vi kan absolut tänka oss att göra det igen, avslutar Jeanette Eriksson.

Publicerad 12 September 2019 15:46