Kim Gustafssons Genevad/Veinge är ute ur fyran även matematiskt. Nu investerar fusionen inför framtiden.

Kim Gustafssons Genevad/Veinge är ute ur fyran även matematiskt. Nu investerar fusionen inför framtiden. Foto: Johan W Jönsson

Genevad/Veinge definitivt ute ur division 4

Nu bygger fusionen inför framtiden

VEINGE.

Sedan uddamålsförlusten mot Hyltebruk efter sommaruppehållet har Genevad/Veinge gjort en ökenvandring mot ett oundvikligt slut. Nu är GIF/VIF ute ur fyran även rent matematiskt. Det står klart efter förlusten i förra omgången.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Ur resultatsynpunkt har det varit en hemsk säsong för GIF/VIF i division 4. Ifjol gjorde föreningen det ingen annan utöver Laholms FK klarat av – att hänga kvar i fyran. Det blev dock bara två år. GIF/VIF har vunnit en match av 19 och har i skrivande stund spelat in sex poäng med de tre kryssen.

– Matchen mot Hylte var viktig för oss och den fick olyckligt nog flyttas. Både Hylte och förbundet bad oss att flytta och jag gick med på det. Vi hade ett begränsat manskap. Det blev inte bra att spela i slutet av juli och jag får ta på mig det, säger GIF/VIF:s tränare Kim Gustafsson.

Hylte var det lag som låg och fortfarande ligger på säker mark precis ovanför strecket. Matchen mot dem var en sista livlina. Seger där och det hade funnits en gnutta hopp inför hösten.

– Vi kände väl inte riktigt att det var kört där. Det fanns fortfarande många poäng att spela om och alla slår alla i den här serien. Vi hade fortfarande chansen men när vi tog för få poäng i matcher som vi hade goda möjligheter att ta poäng så insåg vi att det skulle bli väldigt svårt för oss, säger Gustafsson.

Efter att ha tappat ett antal viktiga spelare under hösten och vintern fick GIF/VIF slita för att få ihop en duglig division 4-trupp. Det fick man också men det blev ändå struligt.

– Vi drabbades av skador och bortfall på grund av jobb och andra orsaker under våren. Efter uppehållet hoppades vi få ihop det och ha alla tillgängliga igen. Men så blev det inte. Då valde vi att göra en omstart och ett generationsskifte.

Vi kan välja att se den här säsongen som ett stort misslyckande men vi kan också se det som en investering i truppen inför framtiden

När man i truppen reviderat målsättningen förändrades attityden hos spelarna.

– Motivationen och stämningen i truppen ökade. Vi accepterade att vi var 14 man på träningarna istället för att gå och irritera oss på det. De äldre spelarna fick en boost av att pusha och hjälpa de yngre spelarna som i många fall har stort hjärta för laget. Den här säsongen har blivit till en vettig investering för oss.

– När vi väl svalt bitterheten och stoltheten och köpt läget över att säsongen inte blev som vi tänkt oss har det övergått i en annan god känsla i att våra unga talanger fått chansen att visa upp sig. -04:orna har visat framfötterna i B-laget och -03:orna är redan varma i kläderna nu, säger Gustafsson.

I princip samtliga Halmstadkillar är borta ur truppen. De som är kvar är egna produkter och spelare från närområdet.

– Vi har haft fyra oturliga skador och har tappat sex spelare av olika anledningar. Det finns inga hard feelings. Vi har tidigare jobbat med att ha så många lokala produkter som möjligt i truppen. Att växa organiskt är grejen och vägen att gå. Men inför den här säsongen hade vi inget annat val än att titta utanför kommunen för att kunna vara med och fajtas i fyran.

Under hösten har GIF/VIF börjat snegla åt nästa säsong.

– Vi bygger inför framtiden. Det ska vara god stämning på träningarna och det ska finnas moral kvar trots att vi ligger där vi ligger i tabellen. Vi ska följa våra matchplaner och göra vårt bästa hela vägen. Vi ska gå rakryggade in på plan inför match och rakryggade därifrån efter match. Vi kan välja att se den här säsongen som ett stort misslyckande men vi kan också se det som en investering i truppen inför framtiden. De yngre spelarna ska fostras in i den anda som råder. Man ska komma med energi till träningarna och ledordet är att vi ska ha kul ihop men samtidigt ska det inte tummas på kvaliteten.

Gustafsson tror att han satt fingret på en av de stora anledningarna till varför det gått som det gjort under den här säsongen.

– Vi har alltid varit på väg någonstans med det här laget. Först var det att slussa in de yngre spelarna bland de äldre, att låta de yngre ta över, mixa de befintliga spelarna med hemvändarna och gå igenom serierna (från sjuan till fyran). Att sikta vidare mot trean kändes inte riktigt realistiskt om man till exempel jämför vår verksamhet med LFK:s. Vi kunde inte ta det här vidare. Det är möjligt att femman med kortare resor och fler derbymatcher passar den här truppen bäst de kommande åren.

Inom kort kommer GIF/VIF att presentera 2020 års tränarstab. Då återkommer LT.

Publicerad 11 September 2019 14:00