Affären med vindkraftstillverkaren Vestas är fem gånger större än någon annan tidigare affär i Diabs snart 60-åriga historia.

Affären med vindkraftstillverkaren Vestas är fem gånger större än någon annan tidigare affär i Diabs snart 60-åriga historia. Foto: Rickard Gustafsson

Gigantisk miljardorder till Diab

”Den överlägset största ordern i företagets snart 60-åriga historia”

LAHOLM. Diab avslöjade under fredagen att de skrivit ett femårigt avtal med den danska vindkraftstillverkaren Vestas. Affären är gigantisk och värderas till mellan 2 och 2,5 miljarder kronor. – Det är den överlägset största ordern i företagets snart 60-åriga historia, säger försäljnings- och marknadschefen Roland Karlsson till Laholms Tidning.

Av
Rickard Gustafsson

Bläcket på det underskrivna jättekontraktet, med en av världens ledande vindkraftstillverkare, har knappt hunnit torka. Men det kan omgående konstateras att det är den enskilt största affären i både Diabs och Laholms historia.

Under fredagen tillkännagav Laholmsföretaget att de efter en tids förhandlingar skrivit ett femårigt leveransavtal för kärnmaterial med danska Vestas. Affären beräknas till mellan 2 och 2,5 miljarder kronor.

– Detta är ett viktigt kontrakt för båda parter som ytterligare stärker det långa, men nu intensifierade, samarbetet och partnerskapet mellan Vestas och Diab. Vi ökar vår produktionskapacitet för PET-baserat kärnmaterial på alla kontinenter för att möta Vestas krav under de kommande fem åren, och vi kommer att fortsätta vårt samarbete när det gäller teknik- och produktutveckling, säger Tobias Hahn, vd på Diab.

För de anställda i Laholm, och försäljnings- och marknadschefen Roland Karlsson, är det en glädjens dag.

– Det är fantastiskt roligt att få till ett sådant här avtal. Jag har själv jobbat inom Diab i 15 år och det känns speciellt att få vara med om den här framgången. Det är självklart inget som bara ramlar ner utan skörden av ett mångårigt arbete, säger Roland Karlsson.

Roland Karlsson, försäljnings- och marknadschef på Diab, har jobbat i 15 år på Diab och är väldigt glad över jätteordern från danska vindkraftstillverkaren Vestas.

Roland Karlsson, försäljnings- och marknadschef på Diab, har jobbat i 15 år på Diab och är väldigt glad över jätteordern från danska vindkraftstillverkaren Vestas. Foto: Magnus Ragnvid

Avtalet är gigantiskt för Diab Group som ifjol omsatte 1,5 miljarder kronor.

– Det är hisnande siffror. Vi har inte kommit i närheten av det här tidigare, säger Roland Karlsson och berättar att Diab tidigare inte landat något avtal som överstiger 500 miljoner kronor.

Diab kommer att leverera kärnmaterial till vindkraftverkens rotorblad och att det femåriga avtalet pendlar mellan 2 och 2,5 miljarder förklarar Karlsson så här:

– Det är ett ramavtal men värdet beror lite på den slutliga produktmixen och växelkursen. Det går inte att fastställa ordervärdet exakt.

Affären innebär satsningar på nya produktionsanläggningar både i Laholm och utomlands. Nästa höst introduceras en ny anläggning i Laholm där företaget investerar 100 miljoner kronor.

Hur många nya arbetstillfällen som kan bli aktuella är oklart.

– Nyanställningar i produktionen kommer det att bli, men dock i begränsat antal, säger Roland Karlsson och berättar att anläggningen i stora drag blir automatiserad.

Publicerad 06 September 2019 13:29