En trio starka kandidater för laholmarna att rösta på när Årets profil ska utses. Anna-Greta Enggaard, Mats Olofsson och Elver Åkesson.

En trio starka kandidater för laholmarna att rösta på när Årets profil ska utses. Anna-Greta Enggaard, Mats Olofsson och Elver Åkesson. Foto: Offensiva Laholm och Laholms Tidning

Eldsjälar och entreprenör nominerade till Årets profil

Offensiva Laholm: ”Alla kandidater har verkligen gjort något utöver det vanliga”

LAHOLM.

Det är nu återigen dags att rösta fram Årets profil och det är du och alla andra laholmare som avgör vem som får det ärofyllda priset under Guldkvällen i oktober. Tre starka personligheter, alla med enorm ideell drivkraft har valts ut. Och de nominerade är: Anna-Greta Enggaard, Mats Olofsson och Elver Åkesson.

Av
Rickard Gustafsson

Årets Profil i Laholms kommun har delats ut under Guldkvällen varje år sedan 2001. Sedan i våras har Offensiva Laholm grov- och finsorterat bland de nominerade och presenterar nu årets kandidater, vilket baseras på arbete utfört under 2018.

Det huvudsakliga kriteriet är att priset ska delas ut till en person som genom engagemang och drivkraft verkat för kommunen och kommuninvånarnas bästa. Utöver det ska personen fungera som en god förebild, vara engagerad och drivande och ha ”blommat ut” i en synlig prestation under det gångna året.

– Vi startade redan i våras med att laholmarna får föreslå kandidater. Sen diskuterar vi i Offensiva Laholms styrelse och i år var det svårt att ta fram de tre kandidaterna, säger ordföranden Kristian Einarsen och påtalar att det fanns många starka namn.

Alla kandidater har verkligen gjort något utöver det vanliga, alla på sitt sätt, i sin sfär.

Efter debatt och diskussioner enades om en trio färgstarka personligheter.

Eldsjälen Anna-Greta Enggaard som med okuvlig målmedvetenhet och hårt arbete tog tillbaka glansen och dansen till Karsefors festplats.

Entreprenören Mats Olofsson som med oförtruten energi och stort engagemang sett till att Laholms Tidning fått liv igen.

Eldsjälen Elver Åkesson som i 20 års tid outtröttligt arbetat med få Hjörnered att bli en underbar och naturskön utflyktsort för både aktivitet och rekreation.

– Alla kandidater har verkligen gjort något utöver det vanliga, alla på sitt sätt, alla i sin sfär. Det kommer att bli en gastkramande omröstning och svårt att få förhand gissa vem som vinner, säger Pia Wahlström, sekreterare i Offensiva Laholm.

Sedan några år tillbaka är det allmänheten som bestämmer vinnaren genom omröstning på internet. För att rösta går man antingen in på Offensiva Laholms hemsida eller facebooksida.

Omröstningen startar den 7 september och pågår till den 2 oktober. Vem som vinner avslöjas på den årliga Guldkvällen den 18 oktober på Strandhotellet i Mellbystrand.

Juryns nomineringar:

Anna-Greta Enggaard

I Karsefors har det dansats sedan 1925. Under ett antal år har festplatsen stått öde och tom och långsamt börjat förfalla. Anna-Greta Engaard har sedan 2018 åter väckt liv i den gamla danspalatsen.

Med en okuvlig målmedvetenhet, hårt arbete och hundratalstimmar har hon rustat upp och byggt till de gamla lokalerna till samma glans som under sin storhetstid. Återigen ljuder dansmusiken från den gamla dansbanan som bjuder upp till dans, motion och social samvaro tack vare Anna-Gretas idoga arbete.

Mats Olofsson

När Laholms Tidning stängde ner 2018 tog Mats Olofsson initiativet och visade att det omöjliga är möjligt. Med oförtruten energi har Mats med stöd av ett antal vänner lyckats väcka liv i Laholms Tidning, vilket de flesta trodde var omöjligt.

Mats värnar om en levande innerstad men han har också visat stort engagemang i andra frågor, till exempel ”Strand för alla”. Mats har med sitt engagemang och entreprenörskap satt Laholms kommun på kartan.

Elver Åkesson

1999 när Elver Åkesson paddlade kanot i Hjörnered och såg all nedskräpning, fick han iden till det som idag är "Härliga Hjörnered".

Han har genom sitt outtröttliga engagemang under 20 år arbetat hårt med att få Hjörnered att bli en underbar och naturskön utflyktsort för både aktivitet och rekreation. Elver har också dokumenterat Hjörnered och dess historia i den uppskattade skriften "Bygden som försvann".

Senaste vinnarna av Årets profil:

2017: Casandra Hallberg

2016: Diana Lavesson & Stefan Ljungqvist

2015: Roland Davidsson

2014: Peter Bengtsson

2013: Ingmarie Müller-Uri

2012: Per Forsberg

2011: Björn Hellberg

Publicerad 06 September 2019 00:00