Berit Johannesson, Barbro Törnqvist och Inger Carlsson visar upp tre fantastiska hantverk. De broderade mässkrudarna är bara några av de föremål och inventarier som visas under de tre kommande helgerna i tre kyrkor i Höks pastorat.

Berit Johannesson, Barbro Törnqvist och Inger Carlsson visar upp tre fantastiska hantverk. De broderade mässkrudarna är bara några av de föremål och inventarier som visas under de tre kommande helgerna i tre kyrkor i Höks pastorat. Foto: Rickard Gustafsson

Unika kyrkoklenoder visas upp för allmänheten

Skatter visas under tre helger i tre kyrkor i Höks pastorat

TJÄRBY/VEINGE/MÄSTOCKA. Under tre helger i september kommer unika hantverk och klenoder visas upp i kyrkorna i Tjärby, Veinge och Mästocka. – Vi har aldrig tidigare visat upp de här skatterna för allmänheten tidigare, säger Berit Johannesson i församlingsrådet.

Av
Rickard Gustafsson

Att kliva in i en kyrka är i det närmaste museilikt. Byggnadsstil och inventarier från olika tidsåldrar samsas med varandra i unika miljöer. I kyrkornas kulturhistoriska gömmor finns även många klenoder som sällan når allmänhetens ögon.

Det vill Höks pastorat ändra på. I samband med tre helggudstjänster i september kommer tre kyrkor att ställa ut sina klenoder och personer finns på plats för att visa upp, berätta och svara på frågor kring dess ursprung.

– Det finns så mycket fina inventarier och hantverk i kyrkorna som är värda att visas upp. De är helt fantastiska, säger Berit Johannesson i församlingsrådet och visar upp textilier, möbler och silver.

Först ut är Tjärby kyrka som på söndag bland annat kommer att kunna visa upp flertalet mässkrudar i olika färger. Höjdpunkten i samlingen är en lila skrud som tillverkades för nästan 100 år sedan.

– Den har burits av prästen i samband med nattvarden och kom till Tjärby kyrka 1921. Den är handbroderad och är tillverkad i Göteborg, berättar kyrkvaktmästaren Inger Carlsson.

Flera spännande historier döljer sig bakom inventarierna. Till exempel ”Fattigstocken”, som fanns i flera hundra år i Tjärby och långt innan den nuvarande kyrkan byggdes och invigdes 1906-1907.

Fattigstocken var en pengabössa där gudstjänstbesökarna kunde skänka pengar.

– Det var nog fattiga människor som skänkte till ännu fattigare människor. Men den stals ur kyrkan någon gång på 1700-talet och fiskades upp ur Lilla Tjärby sjö och restaurerades innan den återbördades till kyrkan, berättar Inger Carlsson.

Barbro Törnqvist står vid en väldigt ovanlig tavla föreställande kung Gustav III. Tavlan är odaterad men tros vara målad på 1700-talet och kommer inom kort att restaureras. Ramen har under årens lopp blivit utsatt för insektsangrepp.

Barbro Törnqvist står vid en väldigt ovanlig tavla föreställande kung Gustav III. Tavlan är odaterad men tros vara målad på 1700-talet och kommer inom kort att restaureras. Ramen har under årens lopp blivit utsatt för insektsangrepp. Foto: Rickard Gustafsson

Fler spännande inventarier finns och alla tre kyrkorna har olika unika saker som visas upp.

– I Veinge kyrka finns bland annat brudkronor, dop- och brudklänningar och i Mästocka finns till exempel en väldigt vacker kormatta, säger Berit Johannesson.

Att gestalta det som finns i kyrkans gömmor är en särskild satsning som man tror kommer att uppskattas.

– Vi tycker att det är en toppenbra idé att visa upp för församlingsborna och allmänheten vad som finns i kyrkorna, säger kyrkvärden Barbro Törnqvist.

Skattvisning för allmänheten

8/9 Tjärby kyrka

15/9 Veinge kyrka

22/9 Mästocka kyrka

Alla visningar börjar 14.00.

Publicerad 05 September 2019 11:00