Arne Olsson, gårdsbutiksägare och slaktare i Timmershult, har skänkt vildsvinskött till äldreboendet Randerslund i Ränneslöv. På söndag serveras en festmåltid till 120 personer.

Arne Olsson, gårdsbutiksägare och slaktare i Timmershult, har skänkt vildsvinskött till äldreboendet Randerslund i Ränneslöv. På söndag serveras en festmåltid till 120 personer. Foto: Rickard Gustafsson/Arkivbild

Arne skänker prima viltkött till äldreboende i kommunen

Mustig vildsvinsgryta serveras till 120 boende på Randerslund på söndag

KNÄRED/RÄNNESLÖV.

Vildsvin finns det gott om men efterfrågan på vildsvinskött borde vara högre. Det anser gårdsbutiksägaren och slaktaren Arne Olsson i Timmershult som nu skänker ett parti vildsvinskött till äldreboendet Randerslund där det på söndag vankas festmåltid.

Av
Rickard Gustafsson

Arne Olsson driver egen gårdsbutik och slakteri hemma i Timmershult utanför Knäred. Han har arbetat med att marknadsföra vildsvinskött i många år och tycker att det fortfarande är en bortglömd delikatess som i större utsträckning borde finnas på svenskarnas middagsbord.

I dagarna har han iscensatt en liten pr-kupp. Efter kontakt med inköpsansvariga på Laholms kommun har han valt att skänka ett parti vildsvinskött till äldreboendet Randerslund i Ränneslöv.

– Det är grytbitar som jag skänkt och på söndag serveras 120 portioner, säger Arne Olsson som själv kommer att finnas på plats på äldreboendet för att svara på frågor om viltkött och berätta om vildsvin och vilt i allmänhet.

Han sticker inte på något sätt under stol med att allt handlar om marknadsföring, men samtidigt vill han propagera för att vildsvinskött är ett väldigt bra kött.

– I 99 fall av 100 när det skrivs om vildsvin är det i negativa ordalag, säger Arne och syftar på att det främst är vildsvinens bökande och stökande framfart som diskuteras.

– Det är synd. För vildsvinskött är proteinrikt, klimatsmart och djuren har levt i frihet ända till skottögonblicket. De har inte heller utsatts för medicinering eller antibiotikaanvändning, säger Arne Olsson.

Vildsvin finns det gott om i de svenska och laholmska skogarna. Arne Olsson anser att köttet är underskattat och hoppas att ett nyligen initierat EU-projekt ska väcka kommunernas intresse att föra in vildsvinsköttet på menyer i skolor och äldreboenden.

Vildsvin finns det gott om i de svenska och laholmska skogarna. Arne Olsson anser att köttet är underskattat och hoppas att ett nyligen initierat EU-projekt ska väcka kommunernas intresse att föra in vildsvinsköttet på menyer i skolor och äldreboenden. Foto: Adobe Stock

Olsson berättar att det är svårt att få avsättning för det vildsvinskött som produceras. Tillgång och efterfrågan harmonierar inte.

Ett tecken på det, uppger Arne Olsson, är att det i våras fanns 150 ton på lager hos återförsäljarna. Samtidigt finns en stor import, speciellt från Tyskland, trots att tillgången är gigantisk i de svenska skogarna.

– Priserna är dumpade och jägarna vill ha mer betalt. Det är alltid en fråga om tillgång och efterfrågan, säger Arne Olsson och berättar att ett EU-projekt är på väg att initieras där vildsvinsköttets egenskaper ska lyftas fram gentemot inköpsansvariga på svenska kommuner.

Flera kommuner, däribland Växjö och Västerås, ligger i framkant.

– EU-projektet går ut på att föra in vildsvinsköttet i kommunernas tillagningskök, på äldreboenden och skolor, säger Arne Olsson.

För de boende på Randerslund vankas det på söndag en riktig festmåltid. Susann Thorsén, kock på äldreboendet och bosatt i Hasslöv, har med glädje tagit emot partiet och lovar att göra något extra.

– Det blir en vildsvinsgryta. Men det kom lite apropå och helst hade jag velat använda kantareller men det får istället bli skogschampinjoner. Sen kommer jag stoppa i lite enbär, timjan och massa annat gott samt en skvätt grädde, säger Susann och berättar att grytan kommer serveras med kokt potatis.

Det är första gången vildsvinskött står på Randerslunds meny, men tidigare har boendet serverat vilt i form av älg och hjort.

– Men vildsvinskött är gott det också. Jag har själv skog där vi jagar vildsvin och med mitt recept blir det en väldigt god gryta som jag tror kommer att bli uppskattad, avslutar Susann Thorsén.

Publicerad 05 September 2019 12:48