Skottorps IF och tränaren Mattias Berggren går skilda vägar efter bara en halv säsong. Så här glada miner var det i vintras när Berggren och dåvarande sportchefen Mats Johansson skakade hand utanför klubbstugan på idrottsplatsen.

Skottorps IF och tränaren Mattias Berggren går skilda vägar efter bara en halv säsong. Så här glada miner var det i vintras när Berggren och dåvarande sportchefen Mats Johansson skakade hand utanför klubbstugan på idrottsplatsen. Arkivbild

Skottorp bryter med tränaren mitt i säsongen

"Det är inte kul för någon"

SKOTTORP.

Skottorps IF och tränaren Mattias Berggren har valt att avbryta samarbetet redan efter en halv säsong. – Självklart att det tråkigt och jobbigt. Det är inte kul för någon. Det är absolut inget fel på Mattias som person men hans ledarstil passade inte in i Skottorp, säger SIF:s sportchef Mikael Gustafsson.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Mattias Berggren är ett välkänt tränarnamn i Laholms kommun. Han har varit i Genevad/Veinge IF, Kornhult/Hishult FF, Lilla Tjärby IK, Trönninge IF och nu senast i Skottorps IF.

Med Berggren som ny huvudtränare rustade SIF inför säsongen. Spelare som Simon Olsson, Matthew Rosén och Jonatan Jacobsson anslöt.

Skottorp var en av de stora favoriterna inför seriepremiären. Trots en slagkraftig trupp har det ändå gått trögt för SIF under säsongen.

– Det är klart att resultaten spelar en viss roll. När tränaren säger att vi siktar på toppen men det stundtals blir botten är det kanske inte så bra.

– Allting var frid och fröjd inför säsongen men det blev inte som vi hade hoppats, tyvärr. Mattias la upp det och la fram det på ett bra sätt men sedan hände det inte så mycket.

– Mattias ledarstil fungerade inte riktigt i Skottorp. Som person är det absolut inga problem men som tränare passade han inte in hos oss, säger Gustafsson.

Berggren har sålt villan i Veinge och flyttat in till Halmstad av logistiska skäl då båda hans barn börjat idrotta i Halmstadklubbar.

– Det är möjligt att det varit mycket runt omkring för honom. Men om man hoppar på ett sådant här uppdrag måste man ha tiden - för träningar, för A-matcher och för B-matcher.

– Det känns som att Mattias inte haft riktigt den tiden. Även om han trodde det skulle bli bättre till hösten vågade vi inte chansa när det började bli missnöje och oro i spelartruppen.

Beslutet att avsluta med Berggren togs av styrelsen.

– Det var ett styrelsebeslut. Vi tog det i samråd med spelarrådet men beslutet var vårt

Gustafsson tycker att processen varit jobbig.

– Detta är inget man egentligen vill göra, i styrelsen, som ledare och spelare. Det är inte roligt för någon. Framförallt inte för Mattias.

Skottorps uteblivna resultat kan till stor del tillskrivas alla skador som drabbat truppen. Som mest var över tio spelare skadade samtidigt.

– Vi har haft otur med skador. Spelarna har inte varit vältränade. De har orkat 20, 25 minuter. Jag hade inte lagt upp försäsongsträningen som Mattias men han hade sina tankar och man är ju olika.

När det nu är klart att Berggren och Skottorp går skilda vägar vill Gustafsson se framåt. Spelaren Petter Gustafsson tar över som ansvarig för träningspassen. Emil Gustafsson kommer hjälpa till. Mikael själv kommer att ansvara för matcherna.

– Det är en tillfällig lösning över hösten. Petter och Emil har fått frågan om att fortsätta men de vill spela fotboll och det är svårt att kombinera det med att vara tränare samtidigt.

– Vårt fokus ligger framåt på det vi kan påverka. I första matchen efter uppehållet orkade spelarna en halvlek. I nästa match orkar de förmodligen lite till. Vi ska avsluta den här säsongen så bra vi kan, avslutar Mikael Gustafsson.

Skottorp är i skrivande stund tabellåtta av tolv lag i division 6.

Mattias Berggren ger sin bild av det som hänt:

– Det är klart att det inte är roligt. Jag har stundtals känt mig ganska ensam som tränare i Skottorp och i ett sådant här läge blir man per automatik väldigt ensam, säger han och fortsätter:

– Nu när jag har smält det känns det ganska skönt och befriande. Alla skador och de uteblivna resultaten tog hårt på mig och det är möjligt att jag tappat lite gnista och att spelarna känt av det.

– Att jag flyttat och att barnens idrottande tar mycket tid är sant men den biten hade jag löst om det blivit en fortsättning. Det vill jag inte skylla på.

– Vi har inte samma bild av min frånvaro och en del av den hade vi kommit överens om redan innan jag skrev på. Det var en del av dealen. Annars hade jag inte kunnat ta uppdraget från början.

Vad ska du göra nu?

– Fokusera på jobbet och familjen. Jag har haft många tränaruppdrag under flera år. Fotbollen är ett gift men nu kommer jag kunna titta på fler matcher som avkoppling istället för att vara känslomässigt engagerad.

Hur ställer du dig till ett nytt tränaruppdrag nästa säsong?

– Det får jag ta ställning till då. Det kan vara läge för ett uppehåll men det handlar såklart om vad för uppdrag det är också, avslutar Mattias Berggren.

Publicerad 16 August 2019 17:48