Närmare 8 000 kunder drabbades av strömavbrott under natten till onsdag. Orsaken var ett fel i EON:s inmatande 130 kilovolts-ledning.

Närmare 8 000 kunder drabbades av strömavbrott under natten till onsdag. Orsaken var ett fel i EON:s inmatande 130 kilovolts-ledning. Foto: Adobe Stock

Nästan 8 000 hushåll drabbades av strömavbrott

Stadsnätets kunder påverkas fortfarande

LAHOLM.

Under natten till onsdag försvann elektriciteten i stora delar av Laholms kommun. Närmare 8 000 av Södra Hallands Krafts kunder förlorade strömmen. Orsaken till strömavbrottet berodde på fel i EON:s inmatande 130 kilovolts ledning.

Av
Rickard Gustafsson

Ett större avbrott inträffade under natten till onsdag när spänningen försvann i flera orter med omnejd i kommunen. Enligt Håkan Nilsson, nätchef på Södra Hallands Kraft, har 7 915 kunder i Laholm, Mellbystrand, Skummeslövsstrand, Veinge, Genevad och Lilla Tjärby påverkats.

– Vi får ström av EON:s regionnät och det är deras 130 kilovoltsledning som löst ut. Vi har pratat med EON men egentligen inte fått något svar på vad som hänt, säger Håkan Nilsson.

SHK:s beredskapsstyrka arbetade under strömavbrottet med att göra ett stort antal omkopplingar i sitt eget nät så att alla kunder kunde få spänningen tillbaka.

– När vi gör omkopplingar tar det en liten stund och strömmen var borta från 03.00 till 04.30, säger Håkan Nilsson och berättar att driftstörningen är helt löst.

Ett hundratal kunder till Stadsnätet hade runt 09-tiden på onsdagsmorgonen ingen tillgång till internet. Arthur Potocki, vd på Wekudata, berättar att det inte är ovanligt att apparatur går sönder eller tvingas startas om vid större strömavbrott.

– För tillfället har vi 94 kunder som är påverkade. Det är Telias nät och det är inte så mycket vi kan göra just nu. Har våra kunder problem kan vi tillfälligt åka ut och ställa upp och installera en 4G-router, säger Artur Potocki.

Potocki tror att det på sin höjd är 200–300 kunder som har påverkats, inte fler.

– Det hade vi märkt i så fall. Folk brukar ringa oss rätt snabbt, säger Artur Potocki.

När problemen är avhjälpta är oklart.

Publicerad 14 August 2019 10:27