Visplattan ”Rör en sky” är ett samarbete mellan Karin Bertling och halmstadmusikern och kompositören Lars Åke Svensson.

Visplattan ”Rör en sky” är ett samarbete mellan Karin Bertling och halmstadmusikern och kompositören Lars Åke Svensson. Foto: Rickard Gustafsson

Släpper första plattan som 82-åring

Karin Bertling: ”Lite roligt att man törs i den här åldern”

MELLBYSTRAND.

Nyfikenhet och jakt efter att uppfylla en dröm. Vid 82 års ålder släpper skådespelerskan och sångerskan Karin Bertling sin första skiva. – Resultatet blev bättre än jag vågat drömma om. Jag satt och grät, säger skivdebutanten till LT.

Av
Rickard Gustafsson

För de flesta är Karin Bertling mest känd som skådespelerska där hon medverkat i flera välkända serier som ”Bron”, ”Beck”, ”Wallander” och ”Johan Falk”. Men den 82-åriga har arbetat länge i film- och tv-branschen och gjort sammanlagt en bit över 100 roller.

Musiken har dock alltid funnits där, fast mest under tiden hon levde och verkade i Danmark.

Jag har sjungit i en herrans massa år och skrivit massvis med texter och det här är min första egna cd, men i Danmark var jag mest sångerska, säger Karin Bertling.

Det är lite roligt att man törs i den här åldern. För jag tänkte först, håller rösten?

Karin Bertling släppte alltså alldeles nyligen sin första skiva på cd och arbetar nu hårt för att ”promota” debutplattan ”Rör en sky” som innehåller 14 låtar. Samtliga låttexter har hon skrivit själv och halmstadbon Lars Åke Svensson har komponerat musiken.

Det är lite roligt att man törs i den här åldern. För jag tänkte först, håller rösten?, säger Karin Bertling.

Hon hyllar samarbetet med kompositören Lars Åke Svensson.

Vi hade ett obegripligt flyt. Jag hade skrivit texterna men Lars Åke var oerhört kreativ. Resultatet blev bättre än jag vågat drömma om. Jag satt och grät, säger hon.

Jag fick ett par texter i taget och var inne i ett enormt flow, säger Lars Åke Svensson och berättar att han lärde känna Karin Bertling för 25 år sedan och att de gjort enstaka spelningar tillsammans tidigare.

När de 14 låtarna till visplattan var färdiga var det dags för inspelning. I Sunnanå Studio i Arlöv, utanför Malmö förenades Karin och Lars Åke (piano) med ett gäng musiker däribland mellbystrandsbon Mattias Grönroos (kontrabas och elbas).

På skivan hörs även halmstadmusikerna Beppe Wackelin (trummor och slagverk), Per Thornberg (saxofon), Sigge Ohlsson (klarinett) och malmöiten Fredrik Davidsson (flygelhorn, trumpet) samt Vindla String Quartet (stråkkvartett).

De är proffs och vet precis vad de sysslar med och det blir man så lycklig av, säger Karin Bertling.

Det är inte så lätt att nå ut, men skivan är på väg in på Spotify.

När LT träffar henne hemma i bostaden i Mellbystrand ligger skivor i kuvert, adresserade och klara, redo att skickas till några av Sveriges största kulturredaktioner.

Det är inte så lätt att nå ut, men skivan är på väg in på Spotify. Det är inte riktigt klart, men jag tror den kommer att släppas där ganska snart, säger Karin Bertling.

Den som vill få tag på ett exemplar av ”Rör en sky” hittar än så länge skivan på Bokhandeln i Laholm, Laholms vandrarhem och för tillfället även vid utställningen i Rådhuset.

Annars kan man skriva ett mejl eller sms till mig, säger Karin Bertling som inte har några planer på att slå sig till ro utan har även planer för en uppföljare.

Samtidigt vill hon gärna komma ut och spela plattan ”live”.

Det är lite problematiskt, men jag försöker komma in på biblioteken där jag tror att jag kan nå rätt publik.

Förutom att hon är skivaktuell väntar också i augusti och september även inspelning och medverkan i två filmer där en av filmerna regisseras av Sanna Ekman.

Det är två kortfilmer och den ena spelas in i Piteå och den andra i Uppsala, säger Karin Bertling.

Publicerad 12 August 2019 11:50