Laholms FK:s målskytt Julia Olsson i duell med HBK:s dito Arbnora Robeli. Seriefinalen slutade 1-1.

Laholms FK:s målskytt Julia Olsson i duell med HBK:s dito Arbnora Robeli. Seriefinalen slutade 1-1. Foto: Johan W Jönsson

Kryss i seriefinalen gjorde LFK till vinnare

Första poängtappet inför storpublik på Örjans vall

HALMSTAD.

Laholms FK kryssade i seriefinalen mot Halmstads BK. Trots det oavgjorda resultatet utropades LFK som ”segrare” efter matchen då man nu håller avståndet till HBK i toppen. – Men jag är besviken på resultatet. Vi ska vinna den här matchen, säger LFK:s tränare Peter Åberg.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

LFK har haft uppehåll från matchande i division 2 i nästan sex veckor. Det märktes dock inte i inledningen av matchen.

– Vi går ut för att vinna som vi gjort i varje match. Tar vi oss an matcherna på vårt sätt vet vi att vi är svårstoppade, säger Åberg.

– Vi visste att HBK var bra men vi borde haft ledningen med 2-0 i paus. De har inte ett avslut på mål i först halvlek.

LFK hade flera chanser att ta ledningen. Elin Karlberg fick tidigt en bra möjlighet men fick en lite dålig touch och avslutet ur snäv vinkel träffade inte mål. Simone Jouhila Johansson kom fri mot mål men HBK:s målvakt Emma Orrdal kom ut och fick avslutet från LFK-anfallaren rakt på sig.

– Det räknades till 7-0 i målchanser till oss i första halvlek och vi hade bra kontroll. Det var inget fel på prestationen men det var inte heller det där lilla extra. Att en viss anspänning fanns inblandad får man ändå ha förståelse för med tanke på omständigheterna.

Åberg syftar då på matchens vikt, att det var återstart efter uppehållet samt på den stora publiksiffran. Hela 728 åskådare följde matchen på Örjans vall.

I andra halvlek jämnades spelet ut.

– HBK gick på attack direkt. De kände att de hade mer att ge, säger Åberg.

Hemmalaget fick ett mål bortdömt för offside.

– Det var offside men det blev också en startsignal för HBK att bara köra.

I minut 65 tog HBK ledningen på straff. LFK:s duktiga mittback Ebba Efraimsson blev tvungen att riva ner HBK-anfallaren Moa Karlsson och Arbnora Robeli slog in straffen bakom Lina Strandahl. LFK-målvakten gick rätt och var inte långt ifrån att nypa bollen.

– Ebba har problem med ett lår. Det var ingen fara för henne att starta men frågan var hur länge hon skulle hålla. Hon är klockren i de situationerna annars, säger Åberg, som bytte in Hanna Nauchman Henningsson i Efraimssons ställe.

LFK:s replik var snabb. Bara minuten efter kunde en av matchens bättre spelare – LFK:s innermittfältare Julia Olsson raka in kvitteringen. LFK kombinerade sig fram längs vänsterkanten och HBK fick inte bort inspelet ordentligt, då nöp Olsson till och bollen for i mål under ribban till 1-1.

– Vi har flyttat fram våra positioner mentalt under den här säsongen. Det är inte första gången vi hamnar i underläge och vänder, säger Åberg, som bytt in både Louise Thulin och Malin Schibli på plan.

LFK firar Julia Olssons 1-1-mål.

LFK firar Julia Olssons 1-1-mål. Foto: Johan W Jönsson

LFK:arna var inte nöjda efter kvitteringen.

– Vi står pall efter 1-1 och har möjligheter att göra 2-1. HBK går ner på trebackslinje och öppnar upp sig. Vi vill vinna och går för det.

På stopptid var HBK nära att få alla tre poängen med sig när Arbnora Robeli lyfte bollen över mål.

– Lina (Strandahl) kommer ut bra och stressar där. Men egentligen ska matchen vara slut. Det var inga spelavbrott för skador och byten i andra, anser Åberg.

Efter matchen var han besviken.

– Det var ingen topp-, toppinsats rent fotbollstekniskt men vi kunde vunnit, inte minst om man ser till våra möjligheter i första halvlek. Så här i efter hand är jag ändå nöjd över att vi inte förlorade och behåller avståndet ner till HBK.

Vad tyckte spelarna efter matchen?

– I och med att det var så mycket folk och tittade hade vi inte någon riktig samling efter matchen. Men spelarna var helt slut. De tömde sig ordentligt. Vi ska prata igenom matchen på nästa träning.

LFK-tränaren var extra nöjd med tre spelare i laget.

– Alla var bra defensivt. Lina (Strandahl), Blerina (Mazreku) och Julia (Olsson) stack ut lite.

I och med krysset är LFK:s segersvit bruten. Tolv raka vinster blev det innan första poängtappet. Resultatet innebär dock att LFK håller avståndet på sex poäng (med en match mer spelad) till HBK.

Finns det något som oroar inför hösten?

– Presterar vi på vår nivå och gör vad vi ska blir vi svårstoppade. Det som oroar är om vi får ett gäng skador. Så bred är inte truppen, säger Åberg.

Ebba Efraimsson har som skrivet besvär med ett lår. Lagkaptenen Isabelle Axeldal bröt benet mot HBK i våras. Talangfulla Selma Mellberg har skadat korsbandet och spelar inte mer i år. Dessutom har Linnea Nilsson ett uttänjt ledband i knäet.

– Vi har ytterligare ett par skador. Även om det inte är på startspelare påverkar det helheten för oss som trupp i träning och matcher. När spelarna tömmer sig som de gjorde nu kommer förslitningsskador, avslutar Peter Åberg.

Division 2 Sydvästra Götaland

Halmstads BK-Laholms FK 1-1 (0-0)

Mål LFK: Julia Olsson

Domare: Slavica Stijepic, Halmstad

LFK:s lag i höstpremiären (4-4-2): Lina Strandahl – Emelie Solenheim, Ebba Efraimsson, Blerina Mazreku, Alicia Svensson – Moa Larsson, Julia Olsson, Maja Ljungberg, Elin Karlberg – Simone Jouhila Johansson, Ida Axeldal. Avbytare: Hanna Nauchman Henningsson, Malin Schibli, Louise Thulin, Edit Bernsfelt, Linnea Ragnarsson.

Publicerad 12 August 2019 13:20