Bilden är ett montage.

Bilden är ett montage. Foto: Ritzau Scanpix/Matt Houston/Mostphotos.com

Barnporrdömd lärare hade systematiskt gränsöverskridande fysiskt beteende

Utredning: Mannen har trakasserat elever sexuellt på minst fyra skolor

LAHOLM.

Den lärare som i mars dömdes för barnporrbrott, samtidiga med sin yrkesutövning i Laholm, föreslås mista sin legitimation. Lärarens lämplighet har utretts av Skolinspektion. Utredning visar sexuella närmanden mot elever på fyra skolor.

Av
Felix Alnemark

Det var i januari som Lokaltidningen Laholm (nu mer Laholms tidning) avslöjade att läraren misstänkes för barnpornografibrott. Artikeln fick Skolinspektionen att inleda ett ärende om den manliga lärarens lämplighet.

Enligt den nio sidor långa anmälan som Skolinspektionen gjort till Lärarnas ansvarsnämnd har Laholmsläraren haft ett "systematiskt närgånget gränsöverskridande fysiskt beteende" mot sina elever.

Läraren under rättegången i Halmstad tingsrätt.

Läraren under rättegången i Halmstad tingsrätt. Foto: Felix Alnemark

Grunden till anmälan är att läraren utanför sin yrkesutövning gjort sig skyldig till ett allvarligt brott som gör att hans lämplighet som lärare kan ifrågasättas och att han kan vara särskilt olämplig att bedriva undervisning. Läraren själv har inte velat medverka i utredningen kring honom.

Sju kommuner har lämnat uppgifter om läraren. Mycket komprometterande uppgifter framkommer i utredningen. Som denna tidning redan berättat polisanmäldes läraren två gånger under 2015 för att ha vidrört flickor sexuellt i skolan i Laholm där läraren arbetade. Polisanmälningarna lades ner i brist på bevis.

I förundersökningen om barnporrbrottet framkommer uppgifter från tidigare polisanmälningar i Laholm om att läraren tafsat på elever, vidrört deras underliv, velat att de skulle sitta i hans knä och ombetts fota sig själva med hans telefon.

Men läraren köptes ut av kommunen och fick varma rekommendationer som gjorde att han kunde börja arbeta i en annan kommun vilket Lokaltidningen avslöjade.

Utredningen visar också gränsöverskridande sexuella beteenden mot barn i de andra kommunerna. Trots att läraren uppmanats av arbetsgivaren att sluta med sitt beteende har det fortgått. Läraren har köpts ut av flera kommuner för totalt två miljoner kronor men ändå kunnat fortsätta arbeta i yrket.

Nu yrkar Skolinspektionen på att Lärarnas ansvarsnämnd ska dra in mannens lärarlegitimation.

Mannen dömdes till skyddstillsyn för barnporrbrott i mars i år.

Publicerad 12 August 2019 14:16