Stellan Sturesson.

Stellan Sturesson. Foto: Rickard Gustafsson

Stellan Sturesson: Vad är felet på kyrkans miljö?

KRÖNIKA

. Jag blir förundrad. I mitten på 1990-talet stängdes kyrkan i Laholm på grund av dålig arbetsmiljö. Långt innan dess hade den kyrkliga otrivseln lokalt diskuterats i olika sammanhang.

Av
Stellan Sturesson

I våras fick jag så ett tips om att arbetstrivseln i Höks kyrkliga samfällighet också har en del övrigt att önska. Under bara några år har fyra kyrkomusiker och flera kyrkvaktmästare slutat. Som en följd av kantorsflykten har kyrkokören i Mästocka tvingats lägga ner; något som till och med uppmärksammades i Kyrkans Tidning.

Så läste jag i lördags en initierad insändare i HP som till sitt innehåll verkade handla precis om Hökssamfälligheten - men inte. Det kan ju vara en tillfällighet, men den handlade om Laholms pastorat, det vill säga resten av den kyrkliga gemenskapen i södra Halland. Insändaren påtalar den stora personalomsättningen i pastoratet. Nu söks diakon, komminister och förvaltningsassistent, och så, som lök på laxen, måste nu också en kyrkomusiker sökas. Detta sedan populäre Gustav Natt och Dag meddelat att han slutar. Varför slutar alla dessa, undrar signaturen “Besvikna församlingsbor”?

Det kan vara fler som ställer den frågan.

Frihet? Kvinnorna i ultrakonservativa Saudiarabien har redan tidigare haft långtgående fri- och rättigheter. Till exempel har de, såvitt jag vet, fått lov att andas utan att fråga vare sig bror, pappa eller make om lov. Förra året fick de till och med ta körkort, och nu ska de också få lov att begära pass utan tillstånd av en manlig förmyndare! Undras var gränsen går..?

Igen och igen och igen. Så har USA än en gång drabbats av inte en, utan två masskjutningar på en och samma dag. Fler amerikaner har sedan 1960 dött av inhemska våldsdåd än de som stupat i alla de krig som landet varit invecklat i under samma tid! Trump måste vara en av de mest inskränkta statscheferna i världen. Han skyller skjutningarna på de psykiskt sjuka - inte på att staten tillåter just dessa sjuka att bära vapen som kan orsaka 20 eller fler människors död på bara några sekunder.!

Wow Så läser jag just i en engelsk tidning att eldrivna bilar absolut inte är den ultimata lösningen på luftföroreningarna som vi i allmänhet fått för oss, eftersom de till tre fjärdedelar är lika skadliga som bensinbilar.

Då har Båstad hittat på en bättre lösning på bilsmutsen. 2.5 timmars parkering vid stranden kostar 51 kronor. Det blir bra mycket billigare att gå dit!

Publicerad 11 August 2019 00:00