Många barn var intresserade av att komma och bygga Lego på workshopsen.

Många barn var intresserade av att komma och bygga Lego på workshopsen. Foto: Per-Olof Rhodin

Lego lockade barnen till biblioteket

Entusiasten Per-Olof Rhodin inspirerade

LAHOLM.

I sommar har det vid tre olika tillfällen varit Lego–event i Stadsbiblioteket. Legoentusiasten Per-Olof Rhodin har hållit i workshops för barn där det byggts Lego för glatta livet. – Det har varit en massa barn på plats. Vi har byggt tillsammans och jag har kommit med tips och tricks. Förhoppningsvis har man kanske inspirerat någon, säger Rhodin.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Rhodin arbetar som sjuksköterska på lasarettet i Helsingborg. Han har tidigare arbetat inom hemsjukvården i Laholms kommun. Han utgick då från Fridhemsgården i Lilla Tjärby.

– Det är min koppling till kommunen sedan tidigare. Att det blev biblioteket i Laholm var en slump. En bibliotekarie från Laholm såg mig vid ett event i Ängelholm och tog kontakt. Det bar hela vägen till de här workshopsen, berättar Rhodin.

Workshopsen går under namnet ”Lovlego” eller ”Lego på lovet” och riktar sig från barn som är sex år gamla och uppåt.

– Åldern är satt från sex år då barnen ska orka i minst två timmar och kunna tillgodogöra sig det vi sysslar med. De flesta är sex, sju, åtta år gamla. Några tio- och elvaåringar har varit med och gjort fantastiska byggen men det syns tydligt i vilken ålder intresset är störst, säger Rhodin.

Själv höll han på med Lego länge som barn.

– Jag hade yngre syskon och min teori är att jag därför byggde Lego högre upp i åldern än vad som är vanligast. Sedan kom moppe, tjejer och andra intressen även för mig. I vuxen ålder hittade jag tillbaka till Legot. Nu leker jag inte med Lego. Jag bygger Lego, förklarar Rodin.

– Nu ser jag på Legot med en vuxens ögon men med barnets glädje. Kopplingarna till verkligheten gör det extra intressant. Legot speglar sin samtid och där kommer vuxenperspektivet in.

Rhodin har en massa Lego och kallar sig själv för Legoentusiast. Han samlar på Lego från sitt eget födelseår (1970) och framåt.

– På workshopsen finns jag på plats med min legosamling. Ett antal barn kommer och så bygger vi en massa Lego tillsammans. Jag hjälper barnen och kommer med tips och tricks och förklarar hur man kan göra. Inte minst när det gäller att sortera sitt Lego. Jag har mitt grovsorterat och det gör att det blir mycket enklare att bygga, säger Rhodin och fortsätter:

– Förhoppningsvis kan jag inspirera någon.

Per-Olof Rhodin kallar sig själv Legoentusiast.

Per-Olof Rhodin kallar sig själv Legoentusiast. Foto: Ingela Rhodin

Per-Olof är medlem i ett Legoforum på nätet som heter Swebrick. Där är 3000 andra Legointresserade svenskar också med.

– Man delar med sig av lösningar och inspirerar varandra till ständig utveckling.

Rhodin har även startat en egen hemsida.

– När jag kände att jag utvecklades förbi det stora forumet startade jag min egen hemsida bricksway.com där jag är webbredaktör, reporter och fotograf.

Vid tre tillfällen i sommar har Rhodin haft sina workshops i Stadsbiblioteket i Laholm.

– Vid det första tillfället var det lite luftigt i schemat. I övrigt har det varit i princip fullt. Det har varit trevligt. Jag brinner för det här och kanske kan man smitta någon med att börja med detta fritidsintresse som skänker sådan sinnesfrid, avslutar Per-Olof Rhodin.

Publicerad 11 August 2019 00:00